IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай привлича богатите с луксозни комплекси и нови възможности

Новият модел води до голямо социално неравенство в обществото, което заплашва социалната стабилност

16:58 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поло клубът е най-новият пример за това как луксът обсебва градовете в Китай. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Поло клубът е най-новият пример за това как луксът обсебва градовете в Китай. Снимка: архив Ройтерс

Полото в Китай е преди всичко като елитарно хоби. Почти никой в страната не практикува спорта. Дори членовете на Tianjin Goldin, които плащат около 300 000 долара за членство, главно гледат игри на чуждестранни отбори. Но не това е основното. Клубът е най-силният маркетингов лост за осъществяването на проект за жилищни и търговски недвижими имоти. Властите се надяват да спечелят подкрепа за осъществяването на амбициозната идея Tianjin да се превърне в международен финансов център.

В момента около трите игрища на клуба са разположени 33 вили, а цялата площ е около 6000 кв. м. В района има жилищни небостъргачи, в който цените на апартаментите започват от 1 млн. долара. Наблизо е и 117-етажна офис сграда, която е в процес на изграждане, а на върха й ще има въртящ се ресторант във формата на ромб. Предстои отварянето на оперна зала, изложбен център, търговски центрове и хотели.

Стремежът на компанията е да привлече големи играчи, които да купят скъпи недвижими имоти в района. Печалбите ще бъдат използвани за изграждане на големи офис сгради и търговски центрове. Правителството също печели от продажбите на земя, а ако всичко се развива по план, ще има нов поток приходи от данъците, плащани от китайските и международните бизнес конгломерати, които ще се настанят в района. Някои виждат в това по-евтина алтернатива на Пекин.

Влизането в тази нова ера означава ловко маневриране на два фронта от страна на Китай. На първо място задоволяване на наскоро отнетите надежди на милионерите за клубен начин на живот, а на второ - даване на надежди на земеделските производители за по-добър живот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още