IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведения на изкуството за над 2 млрд. долара отиват на търг в Ню Йорк

Сред експонатите има най-малко 31 творби с цена от минимум 10 млн. долара

11:33 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сред &quot;звездите&quot; в разпродажбата на Sotheby&#39;s са 14 платна от началото на 20 в. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сред "звездите" в разпродажбата на Sotheby's са 14 платна от началото на 20 в. Снимка: Ройтерс

Произведения на импресионисткото, съвременно, следвоенно и модерно изкуство за над 2 млрд. долара ще бъдат предложени на търг в Ню Йорк, пише Bloomberg. Стойността им е с 40% по-висока в сравнение с предишния цикъл от аукциони през май.

Разпродажбите ще се проведат от конкурентите Christie's и Sotheby's. Сред продавачите са хедж фонд милиардерът Стивън Коен, вестникарският магнат Питър Брант, китаристът Ерик Клептън и собственикът на Miami Marlins Джефри Лория.

Сред експонатите има най-малко 31 творби с цена от минимум 10 млн. долара. Най-много е броят им в търга на съвременно изкуство на Christie's - 14, начело с "Три етюда за портрет на Люсен Фройд" (Three Studies of Lucien Freud) на Франсис Бейкън, която може да бъде продадена за над 95 млн. долара.

Christie's започват с разпродажба от колекцията на дилъра Ян Крюгер, който почина през 2008 г.

Скулптурата на Пабло Пикасо "Глава" (Tete) e първа в разпродажбата на колекцията на Крюгер на 4-5 ноември.

Общо на аукциона ще бъдат предложени 156 лота, които могат да бъдат продадени за до 255,6 млн. долара. Дилърът от Женева бил личен приятел на Пикасо, а "Глава" е една от общо 30-те творби на Пикасо от експонатите, собственост на Крюгер. Очаква се тя да бъде продадена за 25-35 млн. долара.

"Есенен пейзаж" на Василий Кандински от 1911 г. е оценена на 20-30 млн. долара. Подобно произведения на Кандински донесоха 13,5 млн. паунда (21,2 млн. долара) на търг на Christie's в Лондон през юни.

Сред "звездите" в разпродажбата на Sotheby's са 14 платна от началото на 20 в., представляващи европейския авангард. Акцентите включват "Автомобили в надпревара" от Джакомо Бала от 1913 г., която може да бъде пласирана за до 18 млн. долара.

Портретът на Мари-Терез Уолтър на Пикасо от 1935 г. е оценяван на 20-30 млн. долара. Уолтър е популярна сред богатите колекционери на изкуство. Миналата година Коен плати 155 млн. долара за "Сън" (Le Reve") на Пикасо - най-скъпият портрет на младата любовница на артиста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още