Търсенето от Китай допринася сериозно за риска от глобален недостиг на вино, след като световното производство се сви до най-ниското си ниво от 40 години насам, посочва се в доклад на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.
Увеличаването на потреблението в Китай и САЩ, съчетано с понижението на европейското производство през 2012 г. заради лошата реколта във Франция, Италия и Испания, е повишило риска от глобален недостиг, който може да доведе и то ръст в цените.
„Данните показват, че предлагането не е достатъчно, за да задоволи търсенето през следващите години, докато на пазара се пусне сегашната реколта“, подчертават експертите.
Според Morgan Stanley през 2012 г. е имало само 1 млн. излишни каси вино, което е рязък спад спрямо 600-те млн. каси от 2004 г. Освен това търсенето, коригирано с търсенето за производство на вермут, е надвишило предлагането с 300 млн. каси, което е най-големият недостиг от 40 години насам.
Очаква се проблемът да се изостри, тъй като търсенето от САЩ – вторият най-голям потребител на вино след Франция и Китай и и пети най-голям вносител в света, расте.
Очаква се освен това да продължава да се изостря „жаждата“ на китайците за вина заради забогатяването на домакинствата. Потреблението в Китай се очаква да се удвои през 2016 г. до 400 млн. каси – точно колкото потреблението в САЩ.
Същевременно световните нива на производство са в низходяща тенденция от началото на ХХІ век. Европа, където се произвежда около 60% от виното в света, преживя най-резкия спад на производството от 24 на сто от 2004 г. насам.
Въпреки данните, Майкъл Даймънд-Кинг, консултант в Bordeaux Index, смята, че опасенията за глобален недостиг на вино са преувеличени.
„Докладът се съсредоточава в по-ниския ценови сегмент от пазара – цени под 20 долара за бутилка. Със сигурност по-малко евтини вина се произвеждат в Европа, но се съмнявам това да се отрази на цените, защото има достатъчно количество, което идва от Австралия, Чили, Аржентина и Нова Зеландия“, коментира той.
Даймънд-Кинг обаче е съгласен, че китайската жажда за качествени вина е във възход. Все пак вътрешното производство в страната ще компенсира нарастващите нива на потребление. Търсенето в САЩ пък вероятно ще бъде задоволено чрез доставки от Австралия.
„Хората забравят, че Китай не е само голям потребител на вино, но и голям производител“, коментира експертът.
В доклада обаче се посочва, че в Китай се произвеждат само 180 млн. каси вино годишно, което със сигурност не успява да задоволи търсенето. В момента Пекин внася 20% от общото потребление на вино, главно от Франция.