IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въведение в екологично чистите мебели

Инвестициите в подобни мебели намаляват и излагането на вредни газове от боя и лакове

17:30 | 03.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Въведение в екологично чистите мебели

В петото ежегодно потребителско изследване на Sustainable Furnishings Council в САЩ 49% от анкетираните твърдят, че "определено се интересуват" или "се интересуват много" от покупката на екологично чисти мебели за дома, пише Bloomberg. Други 46% пък споделят, че причината да не са купували "зелени" мебели за жилищата си до момента е "липсата на информираност".

"Зелените"  мебели имат няколко предимства, освен фактът, че намаляват въглеродните емисии. Инвестициите в подобни мебели намаляват и излагането на вредни газове от боя и лакове, което може да предизвика редица здравословни проблеми.

Ето и някои съвети, ако се интересувате от предимствата им:

Какво представляват зелените мебели?

Всъщност не е толкова трудно или пък времеемко да се намерят и купят екологично чисти продукти. Зелените мебели могат да бъдат направени от рециклирани материали, като например метал или пластмаса. Сред останалите устойчиви материали са бамбук, регенерирано дърво, коноп, пшеница и слънчоглед. Органичният памук и естествената латексова пяна са страхотен пълнеж за възглавници.

Ако купувате дървени мебели, търсете знак, удостоверяващ, че са изработени от устойчиво управлявани гори и отговарят на критериите за социална и икономическа жизнеспособност.

Когато е възможно, купувайте мебели, изработени от "второстепенни видове". Тези видове дървета са по-непопулярни в сравнение с конвенционалните, използвани за изработката на мебели - така няма да допринасяте за изчерпването на по-експлоатираните видове, като например махагона. В същото време те са също толкова трайни и устойчиви на износване.

Примери за подобни видове са ликвидамбърът, мадронът и калифорнийският дъб.

Важно е при покупката на мебели да се взема предвид и колко дълго ще ги използвате. Дали пък не смятате да изхвърлите новата си масичка след година? Ако е така, може би си струва да инвестирате в нещо, което ще издържи по-дълго, с което ще помогнете да се намали замърсяването и отпадъците.

Една от ползите от покупката на екологично чисти мебели, е че ще обзаведете дома си с ниско-токсични мебели, което ще намали здравословните рискове за Вас и Вашето семейство. Някои мебели отделят във въздуха вредни газове. Един добър начин да ги избегнете, е като купувате леко употребявани или винтидж мебели, които вече са изпуснали тези газове във възуха.

Купуването на мебели местно производство е добър начин да подкрепите своята икономика, като едновременно с това намалите допълнителното замърсяване от транспорта и пакетирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мебелите които отделяха вредни газове, бяха тези от старата генерация ПДЧ и МДФ, заради лепилата с които бяха слепени частиците. от поне 10 години насам, заради "ЕВРОИЗИСКВАНИЯ" тези лепила са сменени с безвредни. Масивната мебел не изпуска вредни газове. Ама както и да е. Важното е да се печели от поредния "био" ***, който да оправдае харченето на едни пари.-------------------Една от ползите от покупката на екологично чисти мебели, е че ще обзаведете дома си с ниско-токсични мебели, което ще намали здравословните рискове за Вас и Вашето семейство. ------------------Има стари апартаменти с мебели произведени от ПДЧ по времето на комунизма, а бабите и дядовците живеят по 80-90 години. Ако наистина човек иска здраве, трябва да ходи по често да спортува сред природата, а не по цял ден пред компа и после ядене и пиене на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още