IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на веригите за луксозни стоки губят интереса на инвеститорите

Основните клиенти на компаниите за "достъпен лукс" не са задължително "имунизирани към всичко", смята анализатор

14:24 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По-слабото представяне на фирмите от бранша от лятото насам е &quot;много добър барометър&quot;, смята анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По-слабото представяне на фирмите от бранша от лятото насам е "много добър барометър", смята анализатор. Снимка: Ройтерс

Акциите на веригите за луксозни стоки в САЩ не се радват на интереса на инвеститорите, въпреки че американците с високи доходи като цяло са положително настроени за икономиката на страната, пише Bloomberg.

Книжата на Nordstrom Inc изостават от индекса Standard & Poor's 500 с около 12 процентни пункта от 1 юли насам, докато Ralph Lauren изостава от индекса с близо 14 процентни пункта. В същото време S&P 500 е нараснал с около 8% и затвори на рекордни нива на 18 октомври.

Според Дейвис Юсиъс, президент на Aurora Investment Counsel Inc. в Атланта, данните показват, че някои анализатори и инвеститори вече са "твърде песимистично настроени"  към приходите и клиентската база на тези вериги. Тези опасения обаче може и да са погрешни, тъй като хората, които пазаруват в тези магазини, изглежда са си "съвсем добре" и няма признаци за "спад или дори стрес"  сред тези потребители.

Пол Лехуез, анализатор от Wells Fargo & Co. в Ню Йорк, е на мнение, че тези потребители, които са основните клиенти на компаниите за "достъпен лукс" като Coach Inc., Tiffany & Co. и Michael Kors Holdings Ltd. не са задължително "имунизирани към всичко". Според него се наблюдава изместване на приоритетите им за пазаруване, като много от тях предпочитат да харчат парите си за автомобили, електроника или мебели, вместо за продуктите на тези компании.

По-слабите продажби на тези фирми в началото на тази година бяха обяснени до известна степен с по-високите данъци за богатите американци. Освен увеличението на социалните осигуровки за всички работещи в САЩ, бе наложен и допълнителен данък от 0,9% за заплатите и 3,8% върху приходите от инвестиции за лица с доходи над 200 000 долара годишно и за двойки с общи доходи от над 250 000 долара. Освен това Конгресът увеличи и данък общ доход за хора с годишни приходи от над 400 000 долара и двойки, изкарващи общо над 450 000 долара, до 39,6% спрямо 35% за миналата година.

Според Уолтър Бъки Хелуиг от BB & T Wealth Management в Алабама промените са "предупреждение" за разумно харчене за луксозни стоки. По-слабото представяне на фирмите от бранша от лятото насам е "много добър барометър" за песимизма на инвеститорите към способността на клиентите им да харчат, допълва експертът.

В тази ситуация анализаторите понижиха прогнозите си за няколко от тези компании.

Приходите на Nordstrom ще са в размер на 3,68 долара на акция за сегашната финансова година или с около 7% под предишните прогнози, публикувани през януари, според анализатори, анкетирани от Bloomberg. Очакванията за Ralph Lauren също са по-ниски: 8,74 долара на акция или с около 5% под нивата, прогнозирани през януари.

Тим Гриски от Solaris Asset Management LLC съветва инвеститорите да следят финансовите резултати на тези вериги, за да видят дали по-слабите прогнози се дължат на евентуално влошаване на потреблението или загуба на пазарен дял. Ако тези фирми отчетат още едно слабо тримесечие, това може да е сигнал, че основните им клиенти изпитват финансови затруднения.

Гриски отбелязва, че потребителите могат да изненадат инвеститорите по време на коледните празници с по-добри от прогнозираните продажби. Той допълва, че на фона на стабилизирането на икономиката тези акции би трябвало да се възстановят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още