IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's с рекордни приходи от есенните търгове в Хонконг

Аукционната къща е набрала 542 млн. долара от продажба на над 3500 предложени експоната

15:40 | 10.10.13 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Sotheby's отбеляза 40-годишнината си в Азия, като постигна по-добри от очакваните продажби в Хонконг , пише Reuters.

На есенните разпродажби на компанията в китайския град бяха продадени предмети за рекордните 542 млн. долара спрямо прогнозите за 370 млн. долара от продажбата на над 3500-те лота, включени в търговете. За сравнение на пролетните търгове на Sotheby's в Хонконг бяха пласирани предмети за 280 млн. долара.

Резултатите на тези търгове се смятат за барометър за търсенето на луксозни стоки  и скъпи произведения на изкуството в Китай и останалата част на Азия. На 5-дневното събитие бяха регистриране 16 рекорда.

Сред акцентите бе картината на Дзън Фанджъ "Последната вечеря", вдъхновена от едноименното произведение на Леонардо да Вични. Тя бе продадена за 23,1 млн. долара - рекорд за съвременното азиатско изкуство.

118,28-каратов бял диамант донесе 30,6 млн. долара - световен рекорд на търг за подобен скъпоценен камък и най-скъпият предмет, пласиран на разпродажбата.

Друг рекорд бе поставен от масивна бронзова статуя на Буда от периода на династия Мин. Тя бе закупена от китайски колекционер от Гуандун за 30,3 млн. долара.

Цените на някои картини и керамични изделия бяха силни, но на търга на бижута около 1/4 от предметите не бяха пласирани.

През 2012 г. Китай бе най-силният пазар по приходи от търгове на изкуства и колекционрски предмети в света, възлизащи на 8,9 млрд. евро, според изследване на френското правителство. На пазара обаче има редица проблеми, включително разследване на местните митничеки власти на практиката за избягване на данъци при вноса на произведения на изкуството. Това охлажда нагласите.

Сред останалите рискове са данъците, регулациите, масовото разпространение на фалшификати и пазарните манипулации, коментира експерти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още