IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продава на търг розов диамант за 60 млн. долара

"Pink Star" е добит в Африка и е обработван е от Steinmetz Diamonds в продължение на две години

17:01 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sotheby&#39;s&nbsp;</em></p>

Снимка: Sotheby's 

59,60-каратов розов диамант се очаква да бъде продаден за над 60 млн. долара - рекордна сума за скъпоценен камък на търг, пише Bloomberg.

Овалният камък, който е най-големият ярко-розов диамант без дефекти, оценяван някога от Гемологичния институт на Америка (GIA), ще бъде предложен от Sotheby's в Женева, Швейцария, на 13 ноември.

Търгът за "Rose Star" ("Розовата звезда") ще последва разпродажба на Sotheby's в Хонконг през октомври, която ще включва бял и син диамант, оценявани съответно на над 28 млн. и 19 млн. долара.

"Сегашният момент е подходящ за продажба на скъпи камъни на търг", коментира дилърът на бижута от Карлсруе Ото Якоб. "Богатите хора с много пари се страхуват за средствата си и ги влагат в предмети". 

Диамантите с инвестиционен клас привличат купувачи, които ги възприемат както като символ на статута си, така и като застраховка срещу нестабилността и несигурността на финансовите пазари. Цветните камъни, на които се падат едва 0,01% от всички добивани в мини диаманти, се ценят заради своята рядкост и се най-скъпи на карат.

"През последните години купувачите от Азия натрупаха сериозни запаси от диаманти", отбелязв Якоб. "Това ограничи броя им на пазара, а цените нараснаха сериозно. Има много голямо търсене за най-качествените цветни камъни", твърди той.

"Pink Star" е добит в Африка. Обработван е от Steinmetz Diamonds в продължение на две години, преди да бъде изложен в Монако през 2003 г. Първоначално известният като "Steinmetz Pink"  е продаден в частна сделка през 2007 г. срещу неизвестна сума, след което името му е сменено.

"Pink Star" е два пъти по-голям от 24,78-каратовият "Graff Pink", кото бе продаден за рекордните 45,6 млн. долара на търг на Sotheby's в Женева през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още