IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Япония тласнаха към растеж печалбите на H&M

Шведският моден гигант се похвали с 22-процетов ръст на печалбата през третото тримесечие

15:06 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Модната компания се сдоби с 215 нови магазина по целия свят през последните девет месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Модната компания се сдоби с 215 нови магазина по целия свят през последните девет месеца. Снимка: Ройтерс

Печалбите за третото тримесечие на Hennes & Mauritz (H&M) са нараснали с близо една четвърт, основно благодарение на силните продажби в Китай и Япония, както и на популярността на летните колекции.

Втората най-голяма компания за модна конфекция на Стария континент съобщи, че нетната ѝ печалба в периода от юни до август е достигнала 4,4 млрд. крони (690 млн. долара), или с 22 на сто повече спрямо отчетените година по-рано 3,6 млрд. крони. Приходите пък са били в размер на 32 млрд. крони в сравнение с 28,8 млрд. крони през 2012 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Карл-Йохан Першон е оптимистично настроен за перспективите пред компанията, описвайки стартиралия през август онлайн магазин в САЩ като "много добре възприет от клиентите".

Першон добави още, че продажбите на дружеството  "се представят добре в големия онлайн световен пазар" и че H&M също така успешно е отворила през тази година нови магазини в Литва, Сърбия, Чили и Естония.

През първите три седмици на този месец продажбите на модната компания се увеличават с 8 на сто в сравнение със същия период на 2012 г. Същевременно от H&M предупредиха за възможни различия в данните на годишна база, тъй като компанията е направила известни корекции в календара за финансово отчитане.

H&M се сдоби с 215 нови магазина по целия свят през последните девет месеца. От компанията декларираха и намеренията си да увеличават броя на новите търговски обекти с 10-15% годишно, поради "продължаващата висока рентабилност".

След публикуването на финансовите резултати положителното влияние върху търсенето на ценните книжа на шведската компания не закъсня. Пазарната капитализация на дружеството расте с 6,9% в следобедната европейска търговия, като една акция се търгува за 282,15 крони на фондовата борса в Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още