IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безличната и скучна нова централа на Amazon в Сиатъл

Вниманието привлича само пететажната "балоновидна" сграда със зеленина, съчетаваща помещения за срещи и хранене с високи дървета и виещи се лози

13:58 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: NBBJ&nbsp;</em></p>

Илюстрация: NBBJ 

Трите стъклени купола, които ще се издигнат като анимациионни "балончета", едва ли ще спасят централата на Amazon.com Inc. в Сиатъл от нейната посредственост и скучност.

Гигантът за електронна търговия в момента строи най-големия комплекс от бизнес сгради в града с площ от над 300 000 кв. м, който ще се нарича "Rufus 2.0" в чест на кучето на двама от най-старите служители на фирмата, пише Bloomberg.

"Балоните" са лъскавият централен елемент на комплекса, проектиран така. че да се хареса на младите служители. Освен куполите в него ще има три 38-етажни небостъргача, издигащи се на три пресечки северно от центъра на Сиатъл. Целта на Amazon е кулите да се сливат с фона на централния район, но те са толкова безлични, че просто стърчат неестествено на хоризонта.

Архитектите от NBBJ описват приличащите на кошери структури като "центрове за енергия" в рамките на комплекса, които обединяват многобройни етажи със стълби, така че служителите да могат да се срещат и да споделят идеи.

Жалко, че единственото нещо, което привлича внимание в комплекса, е пететажната "балоновидна" сграда със зеленина, съчетаваща помещения за срещи и хранене с високи дървета и виещи се лози. Навяващата усещане за научно-фантастичните романи от 1960-те годни сграда поне е отличителна.

Очевидно архитектите от NBBJ не са успели да развихрят въображението си. Сградите се различават само по дребни детайли като например ориентацията (вертикална или хоризонтална) на квадратните прозорци. Екстериорът от метал и тухли също е доста банален. Вместо да предлагат гледки към Сиатъл, сградите гледат една към друга през тесни алеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още