IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерът Броуд е най-големият колекционер на изкуство в света

Според оценката на ARTnews за 2013 г. обаче топ 3 заемат Хелене и Бернар Арно, Дебра и Леон Бла

15:19 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиардерът и филантроп Ели Броуд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът и филантроп Ели Броуд. Снимка: Ройтерс

Милиардерът и филантроп Ели Броуд е най-големият колекционер на произведения на изкуството в света според нова база данни с профилите на над 3000 заможни купувачи, съобщава Bloomberg.

Броуд, чийто музей за съвременно изкуство в Лос Анджелис отваря врати догодина, е начело на класацията, публикувана на базирания в Хонконг уебсайт Larry's List.

Базата данни съдържа информация за контакт с колекционери в над 70 държави и подробности за произведенията, които те са закупили през годините. Има възможност за търсене по артисти, която позволява да се разбере кой ги колекционира. Отделните профили на колекционерите могат да бъдат закупени за по 9,50 долара за всеки. Сайтът ще бъде пуснат следващата седмица. За художниците достъпът до информацията е безплатен. 

В базата данни колекционерите са класирани в зависимост от присъствието им в интернет, институционалните им ангажименти, участието им в изложения за изкуство, комуникационните платформи, както и физическата видимост и мащаба на колекциите им.

По тези критерии Ели и Едит Броуд са номер едно в света, следвани от родения в Кипър Даки Йоану и семейство Анита и Пою Заблудович от Лондон.

Резултатите от класацията се различават от оценката на ARTnews за 2013 г., където топ 3 заемат Хелене и Бернар Арно, Дебра и Леон Блак и семейство Броуд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още