IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на диаманти не познава знака „стоп“

След 2019 г. средното производство на необработени диаманти ще намалява с 1,9% годишно

11:17 | 05.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на диаманти не познава знака „стоп“

Пазарът на диаманти запазва устойчивите си темпове на растеж. Китай, Япония и САЩ ще бъдат основните двигатели на търсенето през следващите няколко години, показва проучване на Bain and Company. 

Продължаващият ръст на търсенето на диаманти в САЩ и все по-големият апетит за тези скъпоценни камъни в Китай и Индия, в съчетание с изчерпване на минните запаси по цедлия свят и сравнително малките мини в процес на разработка, се очаква да предизвика значителна разлика в глобалното търсене и предлагане на диаманти.

Това може да е потенциален сигнал за стремглаво увеличение на цените на необработените диаманти до 2018 г., което ще има големи последици за отрасъла, показват данни в доклада Global Diamond Industry Report 2013, създаден за третата година в сътрудничеството на Bain & Company и Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Анализаторите на Bain прогнозират, че производството на необработени диаманти ще нараства със среден годишен ръст от 4,8% от 2012 г. до 2018 г., достигайки своя връх от 169 млн. карата и стойност на продукцията от 19,6 милиарда долара.

След 2019 г. средното производство на необработени диаманти ще намалява с 1,9% годишно и ще стабилизира на ниво от 153 милиона карата през 2023 г., със стойност на продукцията в размер на 18,4 милиарда долара. Световното търсене на диаманти се очаква да се радва на силен растеж със годишен темп от 5,1%, достигайки 26 млрд. долара (по цени от 2012 г.) през 2023 г.

Редакторът на Blooberg Миа Саини обобщава подробностите от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
venista30
преди 10 години
A от Global Diamond Industry Report 2013 взеха ли предвид огромното диамантено поле, което Русия разсекрети миналото лято с капацитет повече от половината на сегашния световен капацитет? Диамантените борси са от затворен тип и няколкото световни производителя могат да манипулират данните както си искат. Повечето медийни изяви по темата се изготвят от тях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още