IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на фрески от Пикасо разделя Норвегия

Експерти препоръчват сградите да бъдат разрушени, но изкуствоведи твърдят, че стенописите са създадени специално за тези сгради

16:41 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Керамично копие на фрески от Пикасо в испанския град Герника. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Керамично копие на фрески от Пикасо в испанския град Герника. Снимка: Ройтерс

Съдбата на пет фрески на Пикасо върху сгради, пострадали от бомбената атака в Осло през 2011 г., предизвиква разгорещен дебат в Норвегия, съобщава BBC.

Състав от експерти препоръча сградите да бъдат разрушени, а стенописите да бъдат премахнати. Според изкуствоведи обаче те са създадени от Пикасо точно за тези сгради и трябва да останат там, където са в момента.

Творбите са първите опити на Пикасо да рисува върху бетон и са специално направени за държавните сгради, известни като блок "H" и блок "Y". Те пострадаха при взрива на кола бомба, заложена от 35-годишният Андерш Брайвик в правителствения квартал през юли 2011 г. По-късно паната бяха почистени с пясъчна струя от норвежкия художник Карл Нейсар.

Според експертите най-икономичното решение би било сградите да бъдат разрушени, а рисуваните пана да бъдат изрязани и преместени другаде. Проучване на норвежкия вестник Verdens Gang, проведено неотдавна, показа, че обществото е разделено в мнението си за бъдещето на творбите, като 39,5% подкрепят разрушаването на сградите, а 34,3% смятат, че те трябва да бъдат запазени.

Норвежкото правителство трябва да реши какво ще прави с постройките до началото на следващата година. Правата върху фреските се държат от семейството на Пикасо, чието мнение за бъдещето им трябва да бъде взето предвид, отбелязва BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още