IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценен астрономически уред върнат в шведски замък над 10 години след кражбата му

Астролабията, използвана за показване на часа и картографиране на звезди и планети, струва над 400 хил. долара

14:59 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Астролабията, направена от позлатен месинг, е създадена от Мартинус Вейлер през 1590 г. <em>Снимка:&nbsp;Art Loss Register</em></p>

Астролабията, направена от позлатен месинг, е създадена от Мартинус Вейлер през 1590 г. Снимка: Art Loss Register

Астрономически уред от Ренесанса, струващ най-малко 400 000 долара, ще се завърне в замък в Швеция тази седмица, след като бил откраднат преди 14 години, съобщава Bloomberg.

Астролабията, използвана за показване на часа и картографиране на звезди и планети, изчезва от замъка "Скоклостер" близо до Стокхолм през 1999 г. Шведските власти имат сериозни подозрения, че крадецът е Андерс Буриус - библиотекар, самоубил се, след като признал за редица кражби през 2004 г. До момента обаче така и няма официално обвинен във връзка с изчезването на въпросния предмет.

Според съдебни документи от САЩ Буриус, който работел като директор на отдела за ръкописи в Шведската кралска библиотека, откраднал най-малко 56 редки или уникални томове за 10-те години, през които работил там. През 1980-те и 1990-те години той прекарвал летата си като екскурзовод в замъка "Скоклостер".

Малко след като признава за кражбите от библиотеката Буриус се самоубива в апартамента си, като пуска газта в кухнята, прерязва си вените и пали искра. При експлозията в центъра на Стокхолм са ранени десетки души, а съседните жилища са евакуирани.

Преди смъртта си Буриус признава пред полицията, че бързо продал откраднатите предмети, за да може да поддържа жизнения си стандарт, включващ костюми на Армани, кубински пури и автомобили Mercedes Benz.

Астролабията, направена от позлатен месинг, е създадена от Мартинус Вейлер през 1590 г. Тя се появява отново, когато италиански колекционер, планиращ да я продаде в Лондон, прави проверка в база данни на откраднати произведения на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още