IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Музеят в Бруклин приютява статуи на котки

Посветена на домашните животни изложба очарова американците

13:05 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Charles Edwin Wilbour Fund/Brooklyn Museum &nbsp;</em></p>

Илюстрация: Charles Edwin Wilbour Fund/Brooklyn Museum  

Котките не се подчиняват на никого и също като боговете са непредвидими, проницателни и жестоки. Ето защо те са толкова популярни в древната митология.

В изложбата "Божествени котки: котките на Древен Египет" на Музея в Бруклин са събрани 30 предмета от колекцията му, изобразяващи характера на котките, пише Bloomberg.

Според експерти най-впечатляващата скулптура, правена някога, е "Големият сфинкс" в
Египет, който има глава на човек и тяло на лъв. Въпреки че е изключително увредена, статуята излъчва достойнство, търпение, проницателност и безкрайна жертвоготовност, които като че ли не са от този свят.

Скулпторът Хенри Мур признава "визуалната монументалност" на египетското изкуство и отбелязва, че "размерът и монументалността не винаги са едно и също нещо".

Макар и малки, скулптурите в изложбата на Бруклинския музей носят тази характеристика. Те са величествени, внушителни и дори очарователни.

Черна каменна скулптура на богинята на войната и защитница на Ра с лъвска глава, озаглавена "Лицето на Сехмет", съчетава умело свирепост и изключително спокойство.

Дървената скулптура "Фигура на котка" е един от най-грациозните и натуралистични експонати в изложбата. Предните ѝ крака са като колони. Изящното ѝ тяло е във формата на ваза - много подобни скулптури са служили като съдове за мумифицирани котки.

Изложбата не би била пълна без статуя на сфинкс. Има и скулптура на котка, кърмеща три малки котенца.

"Божествени котки: котките на Древен Египет" ще е в музея в Бруклин до 24 декември 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hristo_dechev
преди 4 години
https://mypetshop.bg/kotki/hrana-za-kotki-c106
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още