IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балетът на Болшой театър е изправен пред "тежки предизвикателства"

През последните месеци около институцията се появиха редица твърдения за порочни вътрешни борби и вражди

12:26 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият шеф на балета твърди, че&nbsp;Болшой театър се нуждае от &quot;обновление&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият шеф на балета твърди, че Болшой театър се нуждае от "обновление". Снимка: Ройтерс

Новият шеф на балета на Болшой театър признава, че е изправен пред "тежко предизвикателство" след поредицата от скандали, включително нападение с киселина срещу художествения директор на трупата.

В интервю за BBC Владимир Юрин твърди, че подобни събития "вече са в миналото". Той бе назначен на поста си по-рано този месец, след като руското културно министерство прецени, че Болшой театър се нуждае от "обновление".

През последните месеци около институцията се появиха редица твърдения за порочни вътрешни борби и вражди.

Маскиран мъж хвърли киселина в лицето на художествения диркетор Сергей Филин. Танцьорът Николай Цискаридзе, който след нападението влезе в открит конфликт с театъра, бе принуден да напусне през юни. Солистката Светлана Лункина пък заяви пред руски вестник, че се е преместила в Канада заради заплахи срещу съпруга ѝ.

Юрин, който е на поста от 10 дни, твърди, че не е имал възможност да проучи предисторията на проблемите на Болшой напоследък. Той обаче признава, че репутацията на институцията е накърнена от противоречията и според него това е несправедливо.

"Много често излизаха много неверни неща. Не че някои събития не са се случили, случили са се - но много често имаше много слухове около тези събития и погрешна оценка на случващото се", споделя той.

Предшественикът на Юрин - Анатолий Иксанов, бе отстранен от поста една година преди изтичането на договора му. Той бе обвинен в лошо ръководство във връзка с ремонта на Болшой театър за 1 млрд. долара, който се проточи години след крайния срок и струва доста над предвидения бюджет.

Коментарите на Юрин бяха направени в деня, в който Филин каза пред Daily Telegraph, че току що е претърпял 22-ата си операция след нападението с киселина през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още