IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлински художник прави соларни лампи за Етиопия

Лампите се предлагат на ниски цени в страни без електричество и на по-високи цени в развитите държави

09:52 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Берлински художник прави соларни лампи за Етиопия

Романтичните представи за артисти, живеещи в мизерни тавански стаички, никога не са били толкова демоде, пише Bloomberg.

Студиото на Олафур Елиасон в Берлин е централата на компания, която работи на пет континента. Персоналът на датско-исландския художник от около 80 души се състои от режисьори, металоработници, архитекти, готвачи и счетоводители. Те са пръснати на четирите етажа на реставрирана бивша пивоварна в източния квартал Пренцлауер Берг. По стените на просторните помещения висят плакати на разнообразните проекти на Елиасон: сграда в Копенхаген, нова изложба и дори готварска книга.

На последния етаж е базиран проектът Елиасон Little Sun, по който се изработват захранвани от слънцето лампи за хора без достъп до електричество. Те се разпространяват от местни дистрибутори и търговски вериги. В момента творецът е развълнуван от имейл от търговец от Етиопия, който е успял да продаде 15 от лампите за една седмица.

Елиасон оцвети река в Швеция в зелено, инсталира водопади в Ню Йорк и построи гигантско изкуствено слънце в "Тейт Модърн" в Лондон. В Берлин той създаде магически кристален дворец с огледала и оберлихт.

Преди 3 години Елиасон твърдеше, че Берлин му позволява да се чувства изолиран от пазара на изкуство. Дали в момента може да си позволи това, при положение, че има 80 служители?

"От една страна е светът на изкуството, а от друга е светът на изложенията, търговете, галериите, списанията. Те не се припокриват напълно", обяснява артистът. Според него пазарът подсъзнателно влияе върху производството на изкуство. "Това влияние е по-силно в Лондон,  Ню Йорк и Париж, отколкото в Берлин", твърди той.

"Повечето артисти тук са на възраст между 20 и 25 г., което позволява една култура, в която има силна липса на пазарни сили. Като площадка за игра на артисти, където израства техният потенциал - една сравнително здравословна среда".

Фактът, че творбите на Елиасон като цяло не се харесват на частни колекцинери поради ниската им цена на препродажба му помага да се дистанцира от пазара на скъпи произведения на изкуството и колебливите резултати от търговете.

Социалният аспект на работата на Елиасон може да даде обяснение защо повече от половината от средствата, влизащи в студиото му, са от обществени фондове. Кметове, политици, директори на музеи и ръководители на фондации са сред честите посетители тук.

Лампите, разработени от Елиасон за проекта "Little Sun" заедно с инженера Федерик Йотесен, се предлагат на ниски цени на търговците в части на света без електричество и на по-високи цени в развитите държави.
По думите му най-успешните му продажби са в Зимбабве.

"Там имаме 100 деца, които продават лампи. Започнахме миналия август, като им дадохме по 300 лампи безплатно. Сега току що поръчаха 6000 лампи и платиха 11 000 евро, като преведоха парите дори преди да са получили лампите", разказва Елиасон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още