IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски депутати настояват за регулации за "домашната" храна

Ресторантьорството - индустрия за 43 млрд. евро, не подлежи на регулации, определящи разликата между закусвалня, бистро, грил бар и ресторант

17:11 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;31% от ресторантите във Франция използват готови блюда или полуфабрикати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 31% от ресторантите във Франция използват готови блюда или полуфабрикати. Снимка: Ройтерс

Новината, че френски готвачи купуват замразени шоколадови торти, може би ще даде тласък на плановете на местния депутат Даниел Фаскел да съживи неуспешен законопроект, ограничаваща използването на думата "ресторант" само до заведения, които приготвят изцяло храната си. Според него идеята му е дошла, след като е открил интернет сайт със списък на ресторантите в Южна Франция, приготвящи храната си напълно. Оказва се, че 31% от ресторантите във Франция използват готови блюда или полуфабрикати. Поне това показват данни от изследване на френската ресторантьорска асоциация Synhorcat, цитирани от BusinessWeek.

Франция е ужасно стриктна по отношение на етикирането на шампанското, солта, маслото, сиренето, шоколада и почти всичко друго, което се консумира в страната. Според закон от 1998 г. нито една хлебарница не може да се нарече "boulangerie", освен ако хлебарите не месят сами тестото си.

Но ресторантьорството - индустрия за 43 млрд. евро, не подлежи на регулации, определящи разликата между закусвалня, бистро, грил бар и ресторант.

Министърът на занаятите, търговията и туризма Силвия Пинел иска нещата да останат по този начин. Като компромис тя предлага създаването на лого с надпис "fait maison" или "домашно приготвено", който ресторантьорите, отхвърлящи полуфабрикатите, могат да поставят в менютата си.

Според Паскал Гот, депутат, представляващ квартал в покрайнините на Бордо, тази стъпка може да помогне, но е необходимо "правителството да отиде още по-далеч. "Франция губи дял от световния туризъм, а това е сериозен проблем", твърди той.

По-рано тази година Гот предложи промяна, подобна на на тази на Фаскел, но я оттегли след като правителството ѝ се противопостави. И двамата депутати планират отново да внесат предложенията си, когато парламентът се върне след лятната си ваканция през есента. "Това не е битка срещу никого", посочва Фаскел. "Става въпрос за яснота за клиентите". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още