IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече фалшиви реликви от Гражданската война в САЩ

Цените на подобни реликви варират сериозно, смятат експерти

17:18 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

150-ата годишнина от сблъсъка, известен като Американската гражданска война, предизвиква засилен интерес към реликви от този период от историята и явно увеличение на кражбите и фалшификациите им, пише Ройтерс.

Въпреки че няма официална статистика за кражбите на предмети от войната, музеите и правоохранителните органи в страната напоследък отчитат редица подобни инциденти.
Миналия месец в Фредерик Каунти, Мериленд, бе откраднато ремарке с предмети от войната, оценявани на 10 000 долара. Собственикът на липсващите предмети Чери Гейнър твърди, че сред редките откраднати предмети има 150-годишна бухалка за пране, както и няколко мини-ютии за маншети и яки.

В Бърк Каунти, Джорджия, крадци опустошиха гробовете на войници в старото църковно гробище, като разбиха ковчезите с надежда да намерят ценни предмети, които да продадат. Във връзка с инцидента през април бяха арестувани двама души.

В Лексингтън, Кентъки пък през май крадци задигнаха желязната затворническа порта на музей, в който се съхранява богата колекция от реликви от Гражданската война. Портата тежала близо 200 кг, а за връщането ѝ е обявена награда от 1500 долара.

Според военния историк Стивън Силвия засиленият интерес към реликвите е свързан с годишнината от войната и популярността на филми като "Линкълн". По думите му цените на подобни реликви варират сериозно - една униформа може да се продаде за хиляди, а меч може да донесе над 20 000 долара.

Един от проблемите обаче са фалшификатите, предупреждава експертът, особено на етикетите за кучета и роби. Истинските етикети за роби са много редки, освен ако не са от района на Чарлстън, Южна Каролина. Трябва да се внимава и с куршумите, чиято цена може да достигне над 10 долара, ако са от някоя известна битка. Не всички предлагани куршуми обаче реално са били използвани в подобни битки, допълва Силвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още