IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модел на влак на Гьоринг се съхранява в Берлин

Редица нацистки реликви се пазят в държавен склад в германската столица

08:50 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Library of Congress, Washington D.C.&nbsp;</em></p>

Снимка: Library of Congress, Washington D.C. 

Миниатюрните дървени къщички са изработени на ръка и украсени с венци. Малки фигурки се показват от прозорците, а сред тях е и мъж в униформа с лента със свастика на ръкава, отдаващ хитлеристки поздрав, пише Bloomberg.

В една от сградите с размери на кутия за обувки има магазини, а друга е обградена от балкони и цветни саксии. Всички те може би са част от модел на железница, притежаван от Херман Гьоринг - дясната ръка на Адолф Хитлер и главен командир на Луфтвафе, германските военновъздушни сили. Той притежавал два модела на влакови композиции, покриващи площ от 400 кв. м във вилата му. 

"Тези къщи могат да бъдат датирани от 1933 и 1945 г.", обяснява Франк Бесеке, правен експерт, работещ за германското правителството. "Имаме и много други неща, принадлежали на Гьоринг, което предполага, че и тези вещи може би идват от Каринхал", допълва той. Има предвид дома на райхсмаршала в северната част на Берлин.

Днес те се съхраняват в държавен склад в Берлин, където експерти проучват чия собственост са били куп картини, скулптури и други предмети. Някои са били откраднати от еврейски семейства, други принадлежали на нацистки лидери.

Гьоринг бил пристрастен към морфина и оглеждал лъвове като свои домашни любимци. Играел си с изумруди, които прехвърлял из джобовете си, и натрупал огромно количество откраднати произведения на изкуството. Освен всичко останало той обичал и играчките. Снимки показват как той демонстрира влаковите си макети на свои гости, сред които са Хитлер и унгарският лидер Миклош Хорти, в мазето и тавана на Каринхал.

След като мести колекцията си в Бавария, Гьоринг нарежда Каринхал да бъде взривен, за да не попадне в руски ръце. Съдбата на влаковите макети е неизвестна.

Съдбата им в момента се проучва от Федералната служба за централни услуги и неразрешени имотни въпроси в Берлин. Сред задачите ѝ са да урежда искове за компенсация и реституция от жертви на нацистки кражби, както и от хора, чиято собственост е конфискувана от комунистическия режим в Източна Германия.

Службата е наследила и около 2300 непотърсени картини, графики, скулптури и артефакти, както и 10 000 монети и книги от складовете на съюзническите сили в края на Втората световна война. До момента са проучени 1900 произведения на изкуството, като 41 са върнати на наследниците им. Повечето са отстъпени на германски музеи и могат да бъдат разгледани онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още