IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Nike нарасна с 22% заради силните продажби и високия марж

Продажбите в Западна Европа обаче са останали без промяна, а в континентален Китай дори са се понижили

13:25 | 28.06.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Nike Inc. за четвъртото тримесечие на финансовата ѝ година нарасна с 22%, след като едноименният бранд на компанията за спортно облекло отчете силни приходи на повечето от големите си пазари без Западна Европа и континентален Китай и при елиминиране на колебанията във валутните курсови, съобщи MarketWatch.

За тримесечието, приключило в края на май, Nike обяви печалба от 668 млн. долара, или 73 цента на акция, докато година по рано печалбата бе 549 млн. долара, или 59 цента на акция. Печалбата от основния бизнес на компанията се е увеличила до 76 цента на акция от 60 цента на акция.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха печалба от 74 цента на акция.

Приходите са се повишили със 7,4% до 6,7 млрд. долара. През март от Nike прогнозираха ръст на продажбите с едноцифрен процент от средно величина.

Брутният марж е нараснал до 43,9% от 42,8%.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,1% в търговията след затварянето на борсите до 64,28 долара за брой. От началото на годината те са повишили стойността си с 21%, изчислено към цената при затваряне вчера.

Силното търсене на спортни облекла и обувки подкрепи продажбите, особено при популярните напоследък маратонки Flyknit, гривната за измерване на бегови показатели Nike+ FuelBand и облеклото, свързано с договора с американската Национална футболна лига.

Приходите от бранда Nike са нараснали с 8%, ако се изключат валутните колебания. В Западна Европа обаче те са останали без промяна, а в континентален Китай дори са намалели с 1% след елиминирането на движението на валутните курсове.

Бъдещите поръчки за бранда Nike в световен мащаб, които са индикатор за бъдещ растеж, са нараснали с 8% при ръст от 7% за същия тримесечен период на 2012 г. В Китай те се повишават с 3%, но след елиминиране на влиянието на валутните курсове остават без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още