IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега е най-доброто време да се купува изкуство

"Пазарът на шедьоври не би могъл да е по-силен", коментира 69-годишният колекционер Хауърд Ракофски

17:54 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Сега е най-доброто време да се купува изкуство

Сегашният момент е добър за покупка на съвременно изкуство, въпреки че цените никога не са били по-високи, смята колекционерът от Далас Хауърд Ракофски, цитиран от Bloomberg.

Бившият мениджър на хедж фондове и съпругата му Синди присъстваха на Art Basel - най-голямото изложение за творби от 21-и и 20-и век в света. На тазгодишното 44-о издание бяха сключени много сделки, след като през май разпродажбата на съвременно изкуство в Ню Йорк регистрира продажби за 1,1 млрд. долара.

"Пазарът на шедьоври не би могъл да е по-силен", коментира 69-годишният Ракофски. "Има много творби на по-скромни цени, особено от млади артисти. Има добри възможности", допълва той.

Според него ръстът на цените се дължи на концентрацията на богатство. "След като си си купил три къщи, две яхти и самолет, най-явната демонстрация на богатство е онова, което виси по стените ти – особено, ако приятелите ти разбират от тези неща", обяснява колекционерът.

Ракофски сръчно използва борсовия крах на пазара на изкуство през 2008-2009 г. През юни 2008 г. той продава скулптура на Джеф Кунс на търг на Christie’s International за рекордните 12,9 милиона лири (25,8 милиона долара).

"Продадохме я специално, за да закупим пакет от четири картини на Зигмар Полке от 1982 г.," каза разбирачът. "По това време пазарът изглежда неустойчив и непредвидим. Ако искаш да продължаваш да колекционираш, е много малко вероятно да имаш ресурси, за да играеш, без продаваш неща от време на време".

Ракофски току-що си е закупил работи на италианските художници Мимо Ротела и Марио Мерц съответно за 500 000 и 150 000 долара. Семейството на колекционера е сред най-известните купувачи на изкуство в САЩ. Колекцията им се състои основно от представители на следвоенните движения в Америка и Европа като Минимализма от 1960-те години и италианското „Бедняшко изкуство“ (Arte Povera). Творбите са изложени в модернистичната им къща в Далас, както и в ново изложбено помещение.

През последните 4 години семейството купува японско следвоенно изкуство, като вече притежава около 100 творби на художници като Шигара, Сабуро Мураками и Шодзо Шимамото. Според Ракофски това е една подценена област на пазара. В момента в изложбената им площ в Тексас е изложена колекция, озаглавена "Паралелни гледни точки", която разглежда връзката между японското изкуство и Arte Povera. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още