IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Световната купа не може да спаси туризма на Бразилия?

Тежките регулации, високите цени и лошите пътища са сред проблемите на страната

10:02 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи се наслаждават на гледката от хълм в Рио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристи се наслаждават на гледката от хълм в Рио. Снимка: Ройтерс

За футболните фенове, стичащи се за мачовете от Купата на конфедерациите в Бразилия, купуването на билет може и да е лесна работа, но всеки двама от трима от тях няма да успеят да си намерят място за престой в града домакин Ресифе, пише Ройтерс.

Властите изпращат посетителите да преспиват на разстояние до 120 км навътре в страната. Турнирът се смята за нещо като репетиция за Световната купа през 2014 г. За посетителите той може да разкрие нещо, което вероятно ще изненада мнозина: въпреки прекрасните си плажове, климат и легендарна гостоприемност, туризмът в Бразилия бледнее пред този на съседните ѝ страни.

Бразилия заема половината от Южна Америка, но посреща едва 1/5 от международните туристи на континента. Страната на Карнавалите и плажните коктейли изостава от всички държави в Западното полукълбо освен Венецуела по чуждестранни туристи на глава от населението. 

Сигурно е, че е все по трудно да се намери човек, съжалил, че е прекарал ваканцията си в Бразилия. Нарастващата средна класа в страната също осигурява достатъчно вътрешно търсене, благодарение на което туристическата ѝ индустрия вече е шестата по големина в света. Заради това търсене цените нарастват, конкуренцията отслабва, а външният дефицит се увеличава.

През последните пет години чужденците, пътуващи до Бразилия, трудно успяват да догонят инфлацията, а самите бразилци все по-често предпочитат да пътуват до Маяма или Лисабон. Слабите позиции на долара напоследък работят в полза на тази тенденция, което води до туристически дефицит от 15,6 млрд. долара за миналата година.

Как така Бразилия, благословена със слънчеви брегове с дължина от 7500 км, славата на Рио де Жанейро и чудесата на Амазонка е в подобна ситуация?

Чуждестранен фен, отправил се за футболен мач в Бразилия, може да даде един от отговорите веднага - още на регистратурата на хотела.

Дори и в най-скъпите хотели в Ресифе да се представиш на английски език може да предизвика празни погледи и засрамени усмивки. Поради размерите, изолацията и неравномерното разпределение на образованието в Бразилия повечето местни жители почти не владеят втори език. Ето защо курортите, ресторантите и туристическите комплекси плащат и вземат сериозни пари за двуезични услуги. Местни бизнесмени твърдят, че ако някой може да си позволи уроци по английски, той едва ли ще работи на регистратурата в хотел. Той по-скоро ще е собственик на хотел.

Недоразумението на входа на хотела обаче е едва първият проблем. Започва се още преди да стъпите в Бразилия с процеса за визите, който е показателен за прословутата бюрокрация в страната. Американците, посещаващи страната, трябва да кандидатстват за виза в консулски отдел и да чакат седмица или повече, за да получат разрешение да влязат в страната. Цената: най-малко 160 долара.

Трудно е да се намери и лесен полет до Ресифе поради бариерите за чуждестранните авиокомпании. От над 100 държави, подписали споразумението за "открито небе" със САЩ, Бразилия е една от малкото, които все още не са го приложили на практика. В резултат на това полетите са до Сао Пауло и Рио, където летищата са претъпкани. Чужденците, посещаващи североизточните части, често трябва да летят на юг, за да хванат свързващ полет от големите центрове в страната, което отнема 6 часа.

С кацането в Ресифе пътешествието далеч не е приключило. Чакането за такси отнема поне половин час заради монопола на летищата - една от безбройните бариери за конкуренцията, увеличаващи цените.

Бразилците твърдят, че за състоянието на туризма им е виновна репутацията на страната от 1990-те години, когато хаотичната икономика и насилието от местни престъпни банди отблъскваха посетителите.  Местните власти се надяват Световната купа през 2014 г. да им помогне да подобрят имиджа си.

Проблемите обаче не свършват с репутацията. Според Световния икономически форум природните ресурси на Бразилия за туризъм са най-добрите в света, но конкурентоспособността на туристическата индустрия е едва на 51-о място от140 държави в света. Тежките регулации, високите цени и лошите пътища нареждат Бразилия сред 25-те най-зле представени страни по тези категории, по-ниско от Казахстан и Гамбия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още