IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Billabong се нуждае от спешна финансова инжекция

Пазарната капитализация на търговската компания се стопи до 91 млн. австралийски долара

12:46 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Billabong се превърна в символ на австралийската търговия на дребно по света.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Billabong се превърна в символ на австралийската търговия на дребно по света. Снимка: Ройтерс

Billabong International Ltd. се нуждае спешно от нови средства, дори и придобити след продажба на активи, след като преговорите за поглъщане на австралийската компания за сърф екипировка от двама частни купувачи удариха на камък, предава Dow Jones Business News.

Акциите на компанията се понижиха с над 50% при търговията в Сидни във вторник, след като преговорите за финансова инжекция от Sycamore Partners Management и Altamont Capital Partners официално приключиха с неуспех.

Billabong, която се превърна в символ на австралийската търговия на дребно по света, се срина бързо с оглед на високото ниво на националната валута, което направи продажбите в чужбина по-малко печеливши. Пазарната стойност на компанията се понижи до 91 млн. австралийски долара (89 млн. щатски долара) във вторник, оставайки далеч от резултата от 3,8 млрд. австралийски долара през 2007 г.

От Billabong обявиха, че един от първите активи, с който ще се разделят, ще бъде West 49 – канадска компания, произвеждаща екипировка за екстремни спортове.

"Счетоводният баланс на Billabong отново е в нестабилно положение. Не виждаме частни капиталови компании, които да станат надеждни доставчици на дълг", каза Джордън Роджърс, анализатор в Commonwealth Bank в Сидни.

През 2012 г. компанията отхвърли оферта за изкупуване от страна на TPG Inc. на стойност 841,8 млн. австралийски долара, преди да разочарова инвеститорите си с поредицата от понижения на печалбите. Последваха още оферти за поглъщане при по-ниска цена, като всички те бяха неуспешни.

По-рано тази година Sycamore и Altamont направиха съвместно предложение за акциите на Billabong на стойност 527 млн. австралийски долара. През април офертата се понижи до 284 млн. австралийски долара, като до сделка в крайна сметка не се стигна.

Акциите на Billabong във вторник поевтиняха с 58 на сто до рекордно ниското ниво от 19 австралийски цента за брой.

Компанията очаква печалба преди лихви, данъци и амортизации за фискалната година, която приключва на 30 юни, в границите между 67 млн. и 74 млн. австралийски долара в сравнение с предишните прогнози от 81 млн. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още