IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За нови мустаци в Турция

Бизнесът с имплантиране на коса, брада и мустаци в южната ни съседка процъфтява

15:16 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
За нови мустаци в Турция

Все повече чужденци пътуват до Турция, за да се възползват от местните медицински услуги, пише BusinessWeek. Страната, разположена на кръстопът между Европа и Близкия изток, се гордее с високото качество на медицинското си обслужване, което по нищо не отстъпва на това на Запад, а в същото време е много по-евтино.

През 2012 г. около 270 000 от общо 31,7 млн. туристи, посетили страната, са пристигнали за медицинско лечение, наливайки 1 млрд. долара в икономиката. Много от тях се възползват от козметични процедури, включително ринопластика, липосукция и термални спа процедури. Според хората от бранша на медицинския туризъм обаче големите пари са в бизнеса с присаждане на коса.

"Единственият атрибут на мъжката красота е косата им. Те не могат да носят грим", твърди Мерал Тала, управляващ директор на Центъра за присаждане на коса в Истанбул. По данни на центъра през него всеки месец минават между 70 и 80 туристи или два пъти повече от броя на пациентите им миналото лято. Повечето са от Близкия изток, като половината от чуждестранните им клиенти пристигат от Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия. Сериозен стимул е цената - подобна процедура в Англия струва 9100 долара, докато в Турция тя може да бъде получена срещу 2860 долара, като тази цена включва престоя.

Обикновено мъжете прекарват в болницата от четири до седем дни. През първия ден скалпът им се изследва и се избира място, от което да се вземе присадката - обикновено от тила, но също и от гърдите или раменете. На следващия ден е операцията - тя може да трае до 10 часа, като се поставят до 7500 импланта. След това е ред на постоперативната грижа, а на следващия ден пациентите могат да се приберат вкъщи. Пълните резултати са видими шест месеца след операцията.

Имплантирането на окосмяване по лицето за момента представлява малка част от процедурите, но броят на тези операции нараства. Повечето клиенти са от Близкия изток. Наличието на окосмяване по лицето е признак за мъжественост в обществото, а липсата му може да създаде комплекси, твърдят някои пациенти и лекари.

Клиниките не са единствените, които се възползват от новата мода. През последните няколко години в Турция се увеличава броят на туристическите агенции, предлагащи медицински туризъм.

За да се пребори с дефицита по текущата сметка, правителството в Анкара се опитва да увеличи доходите от туризъм. То предоставя субсидии на болниците, за да пътуват техни представители до търговски изложения, да осигуряват медицински специалисти на министерски пътувания в чужбина и дори субсидии за индивидуални полети за пациенти, пристигащи в Турция за сложни медицински процедури. Надеждите са броят на туристите, пристигащи в страната в търсене на медицинска помощ, да се удвои през следващите две години и да осигури приходи за 7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още