IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившо Ferrari на Джон Ленън си търси нов собственик

Певецът купил колата си за 2000 лири, сега се очаква тя да бъде продадена за до 220 хил. лири

12:43 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Синьото&nbsp;Ferrari на Джон Ленън.<em> Снимка:&nbsp;Bonhams</em></p>

Синьото Ferrari на Джон Ленън. Снимка: Bonhams

Ferrari, участвало в състезанието "24 часа на Льо Ман", и още едно, закупено от Джон Ленън след като е получил шофьорската си книжка, ще бъдат предложени на търг, съобщи Bloomberg.


Очаква се първият автомобил да се продаде за най-малко 6,6 млн. долара на търг, организиран от RM Auctions Inc. в Италия. 330 GT на Ленън пък може да донесе до 340 000 долара на разпродажба на Bonhams във Великобритания.

Според дилъра Джон Колинс от Аскот в Южна Англия в момента на пазара има изключително високо търсене на Ferrari. "Има нови хора и е възможно някои от тях да са спекуланти. Това затруднява покупката от дилъри", отбелязва той. 

Индексът на най-добрите колекционерски автомобили на базираната в Мичиган Hagerty's в момента е на най-високото си равнище в историята - 240,9 пункта, най-вече благодарение на ръста с 24% на класическите автомобили с марката "Ferrari" през последната година. Производителят на луксозните коли е собственост на Fiat SpA.

Продажбата в Италия е насрочена за 25-и май и се организира в сътрудничество с Concorso d'Eleganza - водещ конкурс за най-красив луксозен автомобил. Очаква се на събитието да бъдат продадени коли за най-малко за 23,6 млн. евро.

Ferrari е най-популярната марка на търга, като на нея се падат 16 от общо 40-те лота, които ще бъдат предложени. Сред най-интересните предложения е 340/375 MM Berlinetta Competizione - един от трите автомобила, с които се състезава италианският отбор на "Льо Ман" през 1953 г. Пилотиран е от Майк Хоторн и Нино Фарина и е дисквалифициран заради технически проблем на 12-ата обиколка. Според дилъри в момента колата е собственост на известния британски колекционер и бивш пилот Пол Вестей, който притежава и 250 GTO - най-ценният от всички автомобили с марката Ferrari.

Светлосиньото Ferrari на Ленън първоначално трябваше да бъде предложено на търг на Bonhams в Париж през февруари 2011 г., като се очакваше то да донесе най-много 170 000 евро. Малко преди продажбата обаче то бе оттеглено от собственика му, който размислил за продажбата. Сега предстои то да бъде разиграно на Goodwood Festival of Speed - аукцион, организиран от Bonhams на 12-и юли, като се очаква цената му да достигне 220 000 паунда (340 000 долара), или с 30% над тази от 2011 г.

Купето е част от група луксозни автомобили, изпратени от местните дилъри в дома на Ленън през февруари 1965 г. в деня, в който той взел шофьорската си книжка. Ленън разгледал множеството британски и италиански спортни коли и в крайна сметка избрал Ферарито срещу цена от 2000 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още