IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Walt Disney надхвърлиха очакванията след силна печалба от филмите

Приходите от тематичните паркове са нараснали с 14% през първото тримесечие

10:50 | 08.05.13 г.
<p>
	Посетители се наслаждават на откриването на замъка на Синдарела в нов тематичен паркна компанията във Флорида. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Посетители се наслаждават на откриването на замъка на Синдарела в нов тематичен паркна компанията във Флорида. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Walt Disney обяви по-висока печалба за първите 3 месеца на 2013 г. при 10% ръст на приходите, съобщи BBC.

Нетната печалба се е повишила с 32% на годишна база до 1,5 млрд. долара.

Медийният гигант е увеличил приходите от спортната си мрежа ESPN и е постигнал успех в бокс-офиса с филма си „Оз великият и могъщият“. Приходите в подразделението за тематични паркове са се увеличили с 14%, надхвърляйки значително очакванията на анализаторите. Приходите от филмовите студиа са нараснали с 13%, а в ESPN – с 6%.

Disney оряза инвестициите си в тематичните паркове с близо 50% до 1,1 млрд. долара през първите 6 месеца на финансовата си година. Анализатори очакват, че по този начин компанията ща разполага с повече кеш, който да върне на инвеститорите чрез обратно изкупуване на акции.

Има и надежди, че Walt Disney може сериозно да повиши печалбата си чрез съживяването на търговията с продукти, свързани с филма „Междузвездни войни“, след като придоби през декември Lucasfilm срещу 4,06 млрд. долара. Компанията обяви, че планира да пуска нови серии от „Междузвездни войни“ ежегодно от 2015 г., а в опит да свие разходите е предоставила създаването на свързаните с филма видеоигри на Electronic Arts.

В резултатите за следващото тримесечие ще бъде включена печалбата от филма „Железният човек 3“, който вече донесе приходи от 711 млн. долара след пускането му по екраните през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още