IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby’s предлага колекция от еврейски религиозни предмети за 11 млн. долара

Сред предметите има месингови кутии за събиране на дарения, бродирани платове, средновековни ръкописи и др.

18:29 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Платното &quot;A Bustling Marketpalce, Prague&quot; (1804) от Опиз ще бъде предложено на начална цена от 30 000 долара. Снимка:&nbsp;Sotheby&rsquo;s</p>

Платното "A Bustling Marketpalce, Prague" (1804) от Опиз ще бъде предложено на начална цена от 30 000 долара. Снимка: Sotheby’s

Колекция от еврейски религиозни предмети, събирани от филантропа и бивш хедж фонд мениджър Майкъл Стейнард през последните 30 години, ще бъде предложена на търг на международната аукционна къща Sotheby’s в Ню Йорк следващата седмица, съобщава Bloomberg.

„Не се опитвам да забогатея от продажбата“, споделя 72-годишният Стейнхард. „Постоянно се питам защо го правя. Истината е, че имам колекции поне в 3-4 области. Колекцията ми от еврейски религиозни предмети стоеше в офиса ми и никой от семейството ми не проявяваше особен интерес към нея. Тя бе изолирана от останалата част от живота ми“, обяснява той.

386-те лота на търга обхващат седем века от историята на местните, церемониални и религиозни аспекти на еврейската култура и са от цял свят. Очаква се търгът на 29 април да донесе 11 млн. долара.

Сред предметите има месингови кутии за събиране на дарения, с които започва колекцията на Стейнард в началото на 1980-те години. Тя включва и бродирани платове, средновековни ръкописи, сребърни лампи и дори малка шапчица. Много от предметите се оценяват на по-малко от 10 000 долара.

Най-ценният предмет е илюстрирано издание на „Мишне Тора“ – енциклопедичен сборник на целия еврейски закон, датиращ от 15 в. Първото издание на тази творба е в колекцията на Ватикана. Оценява се на между 4,5 и 6 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още