IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виното ще стане "недостъпен" лукс за британците

Рестрикциите, които държавата иска да въведе в борбата срещу пиенето, са опасни, предупреждава водещ търговец

09:41 | 23.04.13 г. 2
Виното ще стане "недостъпен" лукс за британците

Виното може отново да се превърне в лукс, достъпен само за богатия елит на Великобритания. Причината за това са данъците и други държавни рестрикции, предупреждава водещ британски търговец, цитиран от вестник Telegraph.

Стивън Луис, главен изпълнителен директор на веригата от магазини за вина Majestic Wine, твърди, че нарастващите акцизи върху вината и възможността да бъде въведена забрана върху отстъпките във веригите могат да преобърнат една социална "революция", която доведе до масовата употреба на напитката.

Въпреки че се отдръпна от плановете си да наложи законова минимална цена за алкохола, правителството все още обмисля възможността да забрани отстъпките за покупка на повече от една бутилка. Съображенията са да се предотврати антисоциалното поведение и проблемното пиене.

Според Луис обаче подобно ограничение няма да се справи с проблема с пиянските безредици по улиците на Великобритания. Напротив, в съчетание с нарастващите мита то може да увеличи цените и да накара много от любителите на виното в момента да се преориентират към по-евтини питиета като бирата например.

Това на свой ред ще преобърне социалната тенденция към пиенето на алкохол с храната и да накара повече хора да пият заради самото пиене.

"Истинското ми опасение, е че с увеличаването на акцизите виното ще става недостъпно за все повече хора. А виното обикновено се свързва с храната, със събирането на хора", твърди Луис.

В същото време високите данъци карат и някои производители да напускат британския пазар. Няколко големи компании за вино в Нова Зеландия вече са се преориентирали към Китай и други нововъзникващи пазари, които са по-печеливши, отбелязва експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още