IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядка 5-центова монета "1913 Liberty" ще бъде продадена на търг в САЩ

Това е една от най-известните монети, изсичани някога в страната

17:22 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Рядка 5-центова монета "1913 Liberty" ще бъде продадена на търг в САЩ

Екземплярът "Уолтън" на монетата от 5 цента "1913 Liberty", който е един от едва 5 известни монети от този вид, за първи път ще бъде предложен на открит търг на Официалния аукцион на годишната среща на Централната американска нумизматична общност, който ще се проведе на 24-26 април.

Въпросната монета е една от най-известните, изсичани някога в САЩ, твърдят от аукционната къща Heritage Auctions, която ще проведе наддаването. Екземплярът "Уолтън" от своя страна е с най-драматична история от всички пет известни екземпляра.

Собственикът му Джордж Уолтън загива в катастрофа по път към изложение на монети през 1962 г. Неговата 5-центова монета "1913 Liberty" е намерена на мястото на катастрофата и върната на семейството му. След това тя е изпратена в аукционна къща, но била върната като фалшификат - грешка, накарала колекционерите да смятат, че една от 5-те 5-центови монети "1913 Liberty" е загубена завинаги.

Наследниците на Уолтън обаче задържат монетата и през 2003 г. я показват, след като от Американската нумизматична асоциация предлагат 10 000 долара на онзи, който покаже липсващата паричка. Целта е по-скоро да се създаде шум и сензация, но благодарение на офертата успяват да се съберат и петте съществуващи подобни монети. Двама от наследниците на Уолтън се появяват с монетата. Група експерти я разглеждат и я обявяват за истинска.

След това преоткритата "1913 Liberty" става музеен експонат и сега за първи път ще бъде предложена на търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още