IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney подготвя съкращения във филмовото си студио

Студиото ще се съсредоточи повече върху дигиталното разпространение, което изисква и по-малоброен персонал

16:28 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската медийна компания Walt Disney ще съкрати около 150 човека от филмовото си студио до края на седмицата, съобщават източници на CNBC, запознати със случващото се. Източниците твърдят, че броят на съкратените ще бъде под 5% от персонала в студиото.

Съкращенията ще бъдат съсредоточени преди всичко в отдела за домашни забавления, докато компанията се приспособява към спада в продажбите на DVD-та. Макар че филмите за деца подобно на много от творбите на Walt Disney се оказаха по-устойчиви, компанията остава засегната от намаляващите продажби.

Вместо това студиото ще се съсредоточи повече върху дигиталното разпространение, което изисква и по-малък персонал.

И други отдели в компанията ще бъдат засегнати, включително технологичното подразделение, описано от вътрешен източник като „раздуто“, както и дистрибуторското.

През тази година студиото е представило едва 10 филма, което е с 33% по-малко спрямо 2009 г. и означава, че е нужен и по-малоброен персонал за управление, дистрибуция и маркетинг.

След като Walt Disney приключи вътрешната проверка, която трябва да набележи области за съкращаване на разходите с цел приспособяване към променящия се бизнес модел, са възможни и допълнителни съкращения, твърдят от CNBC. Например бизнесът с потребителски стоки може да претърпи промяна, за да се приспособи към различните лицензионни модели.

През миналата седмица LucasFilm прекрати традиционното си производство на видеоигри и уволни около 150 човека, припомнят от агенцията. През миналата година подразделението за интернет и игри Disney Interactive съкрати около 50 служители и затвори игралното си студио в Тексас, добавят оттам.

От Walt Disney не предприемат уволненията, защото преживяват тежък период – тъкмо напротив. Акциите на компанията се търгуват на най-високите си стойности за всички времена, а за последната си финансова година компанията отчете рекордни резултати.

Главният изпълнителен директор Боб Айгър обаче продължава да търси неефективно работещи звена, опитвайки се да задържи темпото на ръст на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още