IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг редки монети от зората на Исляма

Изсечените само две десетилетия след смъртта на пророка Мохамед монети се очаква да се продадат за над 350 000 паунда.

10:26 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едната от редките ислямски монети. <em>Снимка:&nbsp;Morton &amp; Eden</em></p>

Едната от редките ислямски монети. Снимка: Morton & Eden

Специализираната лондонска аукционна къща Morton & Eden продава три от най-ранните и най-редки златни ислямски монети на търг на 22-и април, съобщава онлайн изданието Art Daily.

Изсечените само две десетилетия след смъртта на пророка Мохамед монети се очаква да се продадат за над 350 000 паунда.Две от тях приличат на византийски монети от късната Римска империя и са с портрети на християнски византийски императори, управлявали в началото на 7 в. от н.е. Те обаче имат едва доловими разлики в сравнение с хилядите оцелели монети от този период. При тях всички християнски символи са дискретно или изцяло премахнати. Всъщност това са ислямски монети, изсечени  от леко променени матрици в провинциите, които мюсюлманите са завладели от византийците.

"През първите няколко десетилетия на Исляма мюсюлманите завоювали огромни райони от Близкия изток. На места като Египет, Сирия и Йордания хората използвали византийски монети от векове и дълги години след мюсюлманските завоевания в обращение имало много от тях. Тези запаси обаче не можели да издържат вечно и мюсюлманите в крайна сметка трябвало да изсекат повече злато, за да ги заменят. Така че те просто "дехристиянизирали" византийските монети - премахнали горния ръб на големите кръстове и ги превърнали в Т-образни изображения; по-малките кръстове върху короните на императорите пък били премахнати изцяло, а хи-ро монограмът, съставен от първите букви на "Христос", бил едва доловимо променен на буквата "п", обяснява Стивън Лойд от Morton & Eden.

Двата екземпляра, които ще бъдат предложени на търга - първият, копиращ монети на византийския император Никифор Фока (602-610 г.), а вторият - на Ираклий (610-641 г.), се оценяват съответно на 50 - 80 000 паунда и 40 - 60 000 паунда.

Първите истински ислямски динари са изсечени около 696 г. от н.е., като третият екземпляр, който ще се предложи на търга, е именно от този период и представлява първата унифицирана ислямска златна монета. Очаква се тя да бъде продадена за сума между 280 000 и 320 000 паунда. Тя е отражение на стремежа на мюсюлманите да не показват изображения на живи същества, за разлика от двете по-ранни монети, които все още имат портрети на императори и легенди на латински. Вместо това на третата монета има четири кратки надписа на арабски: три цитата от Корана и четвърти надпис с датата, на която е изсечена монетата (696/7 г. от н. е.)

Организираната от Morton & Eden продажба на важни монети от ислямския свят включва 134 лота от редки и важни в историческо и естетично отношение екземпляри. Всички са в отлично състояние. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още