IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаменит китайски художник живее в Ню Йорк като спартанец

Последните творби на Джан Сяоган са оценени на между 50 хил. и 1,2 млн. долара

09:30 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Триптихът&nbsp; &quot;Вечна любов&quot;, който бе продаден за 10,2 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Триптихът  "Вечна любов", който бе продаден за 10,2 млн. долара. Снимка: Ройтерс

"Всяка сутрин се будя между 7 и 8 ч., пия чаша кафе, чета новините и тръгвам към студиото, където стоя до 10-11 вечерта", разказва знаменитият китайски художник Джан Сяоган.

Това е доста спартански режим за най-скъпо оценявания жив китайски художник, който си спечели този статут, след като триптихът му, озаглавен "Вечна любов", бе продаден за 10,2 млн. долара на търг в Хонконг през 2011 г., пише Bloomberg.

Най-новите му творби - смесица от картини и скулптури, в момента са изложени в галерия "Pace" в Ню Йорк. Изложбата включва четири нови платна с изображения на родители и деца в мрачни стаи, 17 скулптури, включително 15-сантиметрова глава на младо момиче и бюст на млад мъж с очила с височина от 152 см фута и с тегло от 272 кг.

Джан продължава да живее в Китай, където творбите му бяха забранени до 1997 г. Поредицата, предизвикала цензура в Китай, но спечелила му покровители на Запад, бе озаглавена "Кръвна линия: голямо семейство" и бе вдъхновена от находка от семейни фотографии от дните на Културната революция. Картините изобразяват сковани деца и възрастни хора с празни погледи, носещи комунистическо облекло и свързани с тънки червени линии.

През 2006 г. платно от поредицата бе продадено на търг на аукционната къща Sotheby's в Ню Йорк за 979 200 долара. Цените в "Pace" са между 50 000 и 250 000 долара за скулптурите и между 550 000 и 1,2 млн. долара за картините. Повечето творби бяха продадени в рамките на първата седмица от изложбата.

Джан е прекарал последния месец в Ню Йорк, оцветявайки скулптурите на ръка във временно студио. Като цяло подготовката за изложбата е продължила три години. 

Изображенията приличат на триизмерни версии на героите на художника от "Кръвна линия": момиче с плитка, момче с моряшка шапка, голи деца. В новите картини възрастните и децата обитават оскъдно обзаведени стаи със стени, боядисани в зелено и сиво и бонсаи върху малки странични масички.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още