IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатец плати 23 000 долара за вечеря със знаменит испански готвач

Вино от известния ресторант "ElBulli" бе продадено на търг на Sotheby's за общо 1,8 млн. долара

13:30 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Адрия бе собственик на световноизвестния ресторант elBulli в северния каталунски град Росес. </span><em style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Адрия бе собственик на световноизвестния ресторант elBulli в северния каталунски град Росес. Снимка: Ройтерс

Вечеря за четирима със знаменития испански готвач Феран Адрия от елитния ресторант "ElBulli" е била продадена на онлайн търг за феноменалните 23 000 долара, предаде Ройтерс. Купувачът е азиатец.

На същото наддаване, организирано в първия ден на пролетните аукциони на Sotheby's в Хонконг, комплект специално гравирани ножове е спечелен за близо 8000 долара. Продадено е и вино от известния ресторант за общо за 1,8 млн. долара, което надхвърли първоначалните очаквания за приходи от 1,1 млн. долара от 445-те лота.

Вечерята за 23 000 долара, която ще се състои в ресторанта на Адрия в Барселона, е първата от общо две, предлагани на търг. Второто наддаване ще се проведе в Ню Йорк на 26 април, като се очаква то достигне два пъти по-висока цена.

Приходите от търга ще отидат във фондацията elBulli - кулинарен център, който 50-годишният Адрия ще открие в началото на 2014 г., за да обучава бъдещи готвачи на експерименталните си техники.

Адрия държеше световноизвестния ресторант elBulli в северния каталунски град Росес в продължение на 27 години до 2011 г., когато той бе закрит. Заведението с три звезди от "Мишлен" бе известно с "деконструираните" си ястия, включващи пяна и желе, които се правеха със специални инструменти. Много от тези инструменти също бяха продадени на търга в Хонконг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още