IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо

Двама финансисти се борят за короната "продавач на най-скъпия апартамент в Ню Йорк"

10:33 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидат-купувачът ще трябва да плати в брой за приказното жилище в Pierre Hotel. <em>Снимка: Wikipedia&nbsp;</em></p>

Кандидат-купувачът ще трябва да плати в брой за приказното жилище в Pierre Hotel. Снимка: Wikipedia 

В Ню Йорк тече своеобразно състезание за най-скъпо жилище. Преди дни стана ясно, че финансовият магнат Стив Коен продава апартамента си в сградата на Bloomberg за 115 млн. долара, а малко по-късно New York Times съобщи, че финансовият гуру Мартин Цвайг ще обяви за продажба мезонета си за 125 млн. долара.

Жилището на Цвайг се намира в Pierre Hotel и е с площ от над 360 кв. м. Кандидат-купувачите ще трябва да платят в брой за него, тъй като няма възможност за друг източник на финансиране, отбелязва worldpropertychannel.com.

Отделните нива на мезонета са свързани със стълбище от черен мрамор, а прозорците са катедрални и имитират двореца Версай. Жилището освен това е просторно, с високи тавани и камини, чиито рамки и облицовки са от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век.

Месечните разходи за поддръжка на жилището са около 47 хил. долара, като включват комуналните разходи и заплатите на персонала.

Когато Мартин Цвайг купува жилището през 1999 г. за 21,5 млн. долара в брой, той постави рекорд за времето си. Шест години по-късно – през 2005 г., той го обяви за продажба за 70 млн. долара, но се отказа от продажба две години по-късно.

От Sothebys International Realty коментират, че е било изключително трудно да се определи цена на жилището, тъй като то е уникално и няма аналог на пазара. Според брокера Елизабет Лий Семпъл купувачите трябва да гледат на мезонета по-скоро като на произведение на изкуството.

Поне досега рекордът за най-скъпо жилище се държеше (както се оказа - за кратко) от апартамента на бившия изпълнителен директор на Citigroup Санди Уейл, който беше купен от дъщерята на руския олигарх Дмитрий Риболовлев – Екатерина, за 88 млн. долара. Сделката беше обявена в края на 2011 г. и приключи през февруари миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още