IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nike засилва устойчивостта на текстилните си материали

Компанията иска да намали употребата на вредни вещества в продуктите си

16:22 | 22.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания за спортни стоки Nike сключи договор за партньорство с швейцарска компания, за да увеличи устойчивостта на използваните от фирмата текстилни материали, които се произвеждат в повече от 800 фабрики по цял свят, предаде Bloomberg.

Производителят на спортни изделия ще предостави на доставчиците си т. нар. "bluesign технологии", които ще им позволят да избират по-устойчиви бои, препарати и химикали в текстилния производствен процес.

Други марки, които използват подобни технологии, са Lululemon, Northface, Patagonia, REI и Black Diamond.

Партньорството е част от целта на Nike да елиминира употребата на вредни вещества в продуктите си.

През 2001 г. компанията въведе списък със забранени вещества, включващ ограничения за употребата на химикали в състава на всички материали и компоненти от облеклата, екипировката и обувките, произвеждани от нея. Nike разполага и със списък от забранени производствени вещества, които не бива да се използват във фабриките, където се правят продукти с нейната марка. Доставчиците трябва да се съобразяват с тези списъци, за да продължат да работят с фирмата.

Наред с други водещи фирми за облекла и спортни обувки Nike си е поставила за цел изцяло да премахне вредните химикали от производството и веригата си за доставки до 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още