IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ethno Chardonnay покори френските познавачи

Екзотичното ухание на виното се извлича по уникалния метод на дива ферментация

09:10 | 22.03.13 г. 1
Ethno Chardonnay покори френските познавачи

Очарователният аромат на екзотични тропически плодове превърна ETHNO Chardonnay във фаворит на френските познавачи. Те го определиха като най-модерното измежду 900 шардонета от цял свят и заслужено му присъдиха сребърен медал в конкурса Chardonnay du Monde.

ETHNO Chardonnay е създадено посредством уникалната за Стария континент дива ферментация, която придава на вкуса кадифена мекота и плътност и обогатява виното с екзотичния аромат на тропически плодове, апетитна коричка от препечен хляб и сметана.

Уханието е изключително рядко и нетипично за сорта шардоне. Отличава се с приятна сладост и е високо ценено от винените критици. То се извлича само от гроздето, набрано в масивите на Терзийския баир.

Тероарът там е един от най-подходящите в Европа за отглеждане на бели винени сортове, разказа Тарчизио Труант, собственик на прочутите италиански пепиниерии „Труант“.

Неотдавна той лично посети плодородните масиви и остана удивен от невероятните природни дадености на местността Терзийски баир. Лозята там се засаждат на голяма надморска височина от над 350 метра, върху склонове с източно и южно изложение.

Районът се характеризира с прохладен климат, богата и разнообразна почва, а теренът е наклонен и силно каменист. Заради доброто слънчево греене денем каменистата почва поема слънчевата топлина, а когато през нощта застудее, нагорещените камъни я отдават и помагат на гроздето да узрее, като го обогатяват с аромата на зрели плодове от тропиците.

Важно условие за протичането на дивата ферментация е качеството на гроздето, защото технологията е изцяло природосъобразна и протича без изкуствени подобрители на вкуса и аромата.

Ето защо в ETHNO Chardonnay е вложено само най-узрялото, ръчно брано грозде, отглеждано без синтетични торове и препарати. Уникалният способ разгръща потенциала на шардонето и му придава неповторими характеристики, които не се срещат при никое друго вино от този сорт.

Освен с екзотичния си вкус, ETHNO Chardonnay покори журито на конкурса и с модерна визия на бутилката и етикета. Дизайнът разкрива неподражаем свят от цветове и е насочен към динамичните градски хора, които живеят в хармония с природата и превръщат здравословния начин на живот в своя философия.

Наред с чистосортовото Шардоне, серията предлага и иновативни купажи, съчетаващи автентичните българските винени сортове мискет, димят, мавруд и рубин със световно известните каберне совиньон, сира, совиньон блан и мускат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
matiz
преди 11 години
Статията е интересна. Но от нея изобщо не се разбира къде е този Терзийски баир.(в случая аз го знам) Колкото и малка да е България, все пак има доста баири. За ценителите на това вино би било важно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още