IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания се записа в историята с една от най-скъпите сделки за имот

Имението One Cornwall Terrace в Лондон беше продадено за 80 млн. паунда - с 20 млн. по-малко от първоначалната офертна цена

09:07 | 14.03.13 г. 2
<p>
	One Cornwall Terrace в Лондон. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

One Cornwall Terrace в Лондон. Снимка: Wikipedia

След като Великобритания отхвърли предложението да бъде въведен „данък имение“ за големите и луксозни имоти, съвсем наскоро едно пищно жилище на Острова смени собственика си срещу колосална сума, пише Forbes.

One Cornwall Terrace в Лондон беше продадено за впечатляващите 80 млн. паунда (близо 120 млн. долара), което превърна имота в една от най-скъпите сделки от началото на кризата.

Консултантската компания Savills, която е осъществила продажбата, потвърди за сделката, но отказа да даде повече подробности.

Според слуховете купувач на луксозното имение е Маркъс Купър от Marcus Cooper Group, известен магнат от сектора на имотите, който през 2008 г. продаде втората по големина частна резиденция в Лондон след Бъкингамския дворец за 50 млн. паунда.

One Cornwall Terrace беше обявено за продажба през ноември миналата година на цена от 100 млн. паунда. Имението се намира срещу Риджънтс парк в центъра на Лондон.

Четириетажната къща е построена през 1820 г. от архитекта Децимус Бъртън и под надзора на Джон Наш, който е създал близкия парк. Тя е с площ от близо 2 хил. кв. м и разполага със 7 спални, 11 бани, 11 зали за приеми, мраморна кухня и коридори, както и „умна“ система за управление. Отделно в къщата е изграден и спортен комплекс с фитнес зала и закрит плувен басейн.

Дворът на имението се простира на около половин акър, като балконът на къщата е свързан с пищната градина с уникално стълбище.

От 1955 до началото на 70-те години на миналия век One Cornwall Terrace е било резиденция на върховния комисар на Нова Зеландия. През 1975 г. обаче резиденцията е била завзета от самонастанили се бездомници.

Сделката е една от най-мащабните в света, като имението се присъединява към шепата уникални жилища в Лондон, коит осмениха собственика си в последните години. Сред тях е луксозният мезонет в One Hyde Park, който беше продаден за 140 млн. паунда, вила в Кенсингтън, която беше продадена за 80 млн. паунда и няколко жилища в близост до двореца Кенсингтън, които бяха продадени за около 90 млн. паунда всяко.

Още няколко имота в Лондон, обявени за продажба, се предлагат за поне 100 млн. паунда. Heath Hall например се намира в ултра луксозен район в Хампстед и се предлага за 100 млн. паунда. Седеметажно мегаимение в Найтсбридж пък се продава за 300 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още