IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

83-ма китайски депутати имат по над 1 млрд. долара в сметките си

Най-богатият депутат е основателят на компанията за безалкохолни напитки Wahaha – Цзун Цинхоу, чието състояние се оценява над 13 млрд. долара

12:20 | 08.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	83-ма китайски депутати имат повече от 1 млрд. долара лични активи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

83-ма китайски депутати имат повече от 1 млрд. долара лични активи. Снимка: Ройтерс

В парламента на Китай има 83 милиардери, като състоянието им се изчислява в щатски долари, съобщава CNBC. В състава на Общокитайското събрание на народните представители, което е висшият законодателен орган на Китай, макар и функциите му са на хартия, има 31 депутати, чието чието лично състояние е над 1 млрд. долара.

Отделно към Общокитайското събрание има т.нар. Постоянен комитет, където милиардерите са 52-ма, според класацията на китайското издание Hurun Report.

Най-богатият депутат е Цзун Цинхоу, основател на компанията за безалкохолни напитки Wahaha. Неговото състояние се оценява на 13 млрд. долара.

Китайският парламент е един от най-многобройните в света – Общокитайското събрание се състои от 3 хил. депутати, а Постоянният комитет – от 2,2 хил. депутати. Според статистиката има ръст от 17% на милионерите в законодателната власт на Китай – през 2012 година е имало 28 милионери в Общокитайското събрание и 43-ма в Постоянния комитет.

Все пак да се направи оценка на състоянието на политическата върхушка в Китай и техните семейства не е много лесна задача. По тази причина и има вероятност броят на милиардерите депутати да е занижен. Но все пак – средно всеки един от 83-мата милиардери в китайския парламент притежава по 3,35 млрд. долара. Средната годишна заплата за обикновените китайци е под 7 хил. долара. 

За сравнение - в Конгреса на САЩ няма нито един милионер – нито в Сената, нито в Камарата на представителите. Най-богат е републиканецът Майкъл Маккол от Тексас, чието състояние се оценява на около 500 млн. долара. Ако се съберат данните за 83-мата най-богати представители на законодателната власт в САЩ, то резултатът ще бъде средно богатство от едва 56,4 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 39 rate down comment 10
ZawHeR
преди 11 години
В парламента на Китай има 83 милиардера...Трябва е да 83-*** милиардери. Това са лица от мъжки пол, следователно се склоняват по правилото за мъжколична бройна форма.(83 стола, не столове)(83-*** милиардери, не 83 милиардера)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 11
albobo76
преди 11 години
Ей такива депутати и министри ни трябват и на нас, да не се продават за една ракия в кварталната кръчма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 8
melon
преди 11 години
Сигурно нямат нищо общо с ККП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още