IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мегабогаташите продължават да работят?

Причините са различни – просперитет, удоволствие, предизвикателство

09:00 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Защо мегабогаташите продължават да работят?

Купищата с пари продължават да са само в сферата на мечтите за повечето хора. Има обаче и такива, които са успели да натрупат достатъчно състояние, за да престанат да работят завинаги. Въпреки това, вместо да се запътят към плажа за вечна почивка, много от мегабогаташите остават част от работната сила. И те наистина работят. Не си позволяват 4-часови обеди и не се скитат из кабинетите в чудене какво да правят, пише в свой анализ Forbes.

Въпреки че имат повече от достатъчно пари, за да прекарат останалата част от живота си на яхтите си, много от тях посвещават повече от 40 часа седмично на труд, който често е банален и стресиращ.

Въпросът е защо?

За Алън Меклър, главен изпълнителен директор на WebMediaBrands, чието лично състояние се оценява на над 400 млн. долара, отговорът е "просперитет". Милионерът Бари Шварц, чийто бизнес е свързан с ПР-а, продължава да се труди, защото това му доставя удоволствие. Мултимилионерът Боб Шулман прекара в пенсия по-малко от година, преди да се завърне в редиците на трудещите се през ноември. Той твърди, че причината е предизвикателството.

Всички те имат една обща черта: от самото начало никога не са си помисляли, че може да не работят. За тези мегабогати професионалисти, както и за повечето хора от т. нар. "поколение Х" (на възраст между 32 и 46 г.) и за "бейбибумърите" (които сега започват да излизат в пенсия) работата е важна част от живота.

Повечето представители на т. нар. "поколение Y" (обхващащо родените от края на 1970-те до началото на 2000-те г.) от друга страна гледат на работата като на начин да се прехранват. Техните финансови цели са просто да имат достатъчно заделени пари, така че да могат да спрат да работят. Освен това не е нужно те да са изкарали парите: по данни на TD Ameritrade 39% от хората на възраст между 13 и 22 г. вярват, че ще получат наследство, затова не се тревожат за спестявания за пенсия.

С навлизането на това поколение в редиците на работната сила по-възрастните трудещи се също променят нагласите си за традиционните години за пенсиониране. "Идеята за край и конвенционално пенсиониране вече не съществува", твърди Грег Фърман от Luxury Marketing Council, който също има достатъчно пари, за да си седи на плажа. "Светът се промени", допълва той.

Последна актуализация: 23:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още