IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nike предизвиква конкурентите си с патентна офанзива

Над три четвърти от подадените в последно време патентни заявки в сектора се падат на американската компания

14:08 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Nike в Пекин. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Магазин на Nike в Пекин. Снимка: Getty Images News

Производителите на спортна екипировка Adidas и Puma попадат под все по-силен натиск заради патентен десант на конкурента Nike.

Най-големият производител на спортни стоки в света надгражда преднината си се непрекъснати заявки за патенти в Европа, съобщава всекидневникът Die Welt в броя си от понеделник.

Медията се позовава на проучване на специализираната в патентото право адвокатска кантора Grünecker. Според данните периода от 2000 г. до 2010 г.  Nike е заявила общо 77% от патентните заявки за петте най-големи производители в сектора. Adidas следва на второ място с дял от 15%. През 2000 г. Adidas все още беше преди Nike.

Според автора на изследването Улрих Блуменрьодер става въпрос за патенти за обувки, дрехи и спортни съоръжения, както и за обработката на пластмаси.

Защитата на интелектуалната собственост придобива все по-голямо значение и за спортната индустрия. Nike искала да зашити по-добре иновациите си, да печели точки пред клиентите си си новите си функции, както и да се снаряжи в случай с конфликти пред правосъдните органи.

Така например американската компания  иска да спре комерсиализацията на обувките на Adidas Adizero Primeknit, тъй като тя е подобна на неин модел. Нова производствена технология прави обувката особено лека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още