IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Открадната картина на Матис се завърна след 25 години

Платното „Градината“ е оценено на 1 млн. долара

13:35 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Откраднатата и по-късно намерена картина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Откраднатата и по-късно намерена картина. Снимка: Ройтерс

Картина на френския пост-импресионист Анри Матис, която  беше открадната от стокхолмски музей преди 25 години, беше открита в Лондон и бе върната в Швеция, съобщи АФП.

Похитеното платно е "Градината", нарисувано от именития  художник през 1920 година и отмъкнато от Музея за модерно изкуство в Стокхолм по време на обир на 11 май 1987 година.

Тогава крадецът си проправил път в галерията, използвайки тежък  боен чук. Картината е оценена на 620 хиляди паунда /1 милион  долара/. Тя била единствената задигната творба.

"Тази среща след дългата раздяла ни топли сърцата", заяви  директорът на музея Даниел Бирнбаум. Платното е в сградата на изложбения център в касата, в която е била транспортирана от Лондон. Тя ще бъде отворена днес.

Платното на Матис с размери 34 на 45 сантиметра било  открито малко преди Коледа от Кристофър Маринело, специалист по издирване на произведения на изкуството. С него се свързал британски арт-дилър,  Чарлз Робъртс, който се усъмнил, че  картината е крадена. Тя била в добро състояние и бе върната посредством шведското Министерство на културата.

/БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още