IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е свил потреблението на шампанско с 5% заради кризата

Износът към основните пазари обаче е нараснал с 3%, а интересът към пенливите вина в Китай продължава да се увеличава

21:39 | 28.12.12 г.
ЕС е свил потреблението на шампанско с 5% заради кризата

Тежкото икономическо положение и високото ниво на безработицата в Европа се превърнаха в причина за понижаване на потреблението на шампанско във всички 27 държави-членки на Европейския съюз, съобщи AP, като се позова на данни на асоциацията на френските производители на напитката.

Средното ниво на потребление на продукта на територията на ЕС е намаляло с 5%. В самата Франция, която е изключителен производител и най-голям потребител на пенливото вино, спадът е от 4,9%.

„Французите са песимисти по природа“, отбелязва производителят на шампанско Антоан Шике. „Преживяхме трудни избори и се намираме в такава икономическа ситуация, когато под въпрос се оказаха самите институционални основи на ЕС“, добави той.

Същевременно експерти отбелязват, че през 2012 г. е регистриран ръст на обема на изнасяните вина от типа на шампанското с 3%. С основна заслуга за това са двата най-големи пазара за вино – САЩ и Япония, където са внесени съответно 19,4 млн. и 7,9 млн. бутилки само за периода януари-септември на 2012 г.

Специалисти посочват и увеличаването на популярността на пенливите вина в Китай, който може да се нареди до най-големите пазари на френски вина в близко бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още