IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриха първата приказка на Андерсен

Става дума за написаната от него като ученик „Лоена свещ“

14:40 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Това е родната къща на писателя. <em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Това е родната къща на писателя. Снимка: Wikimedia

Първата приказка на Ханс Кристиан Андерсен беше открита случайно от изследовател в Националния архив на Дания, съобщи РИА "Новости", като се позова на датски медии.

Водещи специалисти по творчеството на Андерсен са потвърдили, че става дума за оригинал.

Откритата първа приказка на Андерсен се казва "Лоената свещ". В нея се разказва за приключенията на свещ, която не може да определи смисъла на съществуването си. В края на приказката тя среща огниво, което запалва свещта и така ѝ показва за какво е предназначена.

„Това е сензационно откритие“, твърди Ейнар Аскгард, един от най-големите специалисти по творчеството на Андерсен. „От една страна, тъй като това по всяка вероятност е първата приказка на Андерсен, от друга, защото тя показва, че той се е е интересувал от приказки още в ранна детска възраст, преди да стане писател."

По данни на в. "Политикен" Андерсен е написал приказката още като ученик. Текстът е бил намерен в кутия сред 15 килограма други документи. Откритието е направено през октомври в архива на град Одензе от специалист по местна история. След това е последвала двумесечна експертиза на водещи специалисти, доказали, че приказката е написана именно от автора на "Грозното патенце".

Стилът напомня работите на писателя от периода 1822-1826 година, когато е посещавал латинско училище. Многобройните приказки и други произведения на Андерсен (1805 - 1875 г.) са преведени на 125 езика и по този показател отстъпват единствено на Библията. Сред най-известните му приказки са "Оловният войник", "Снежната кралица", "Огнивото".

Те са добре познати и обичани от деца и възрастни не само в Европа, но по целия свят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още