IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От страната на Nokia Финландия става страната на Angry Birds

Популярната игра на Rovio е шанс за местните компании и от други браншове

08:51 | 30.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Увеселителен парк Angry Birds&nbsp; в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Увеселителен парк Angry Birds  в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Технологичната индустрия на Хелзинки роди наскоро втора мощ при компютърните игри, наречена Supercell Oy. Компанията програмира игри за операционната система за iPhone и iPad IOS на Apple. Две от най-продаваните игри в App Store на Apple в момента са от Supercell. Това е и видим знак за новата ера във Финландия: наскоро компанията се премества в офис, който до тогава се е използвал от развойния отдел на Nokia.

За компании като Lappset пускането на пазара на Angry Birds през 2009 г. е божи дар. Преди пускането на Angry Birds Rovio вече разработи 50 други игри - без особен успех. "Видяхме какво прави Rovio на пазари като САЩ и Китай, и забелязахме, че ние не присъстваме на един от пазарите", казва главният изпълнителен директор на Lappsets Джуха Лааконен в интервю за WSJ. "Така че отидохме при Rovio и ги попитахме дали можем да направим нещо за тях. Първо искахме да изкараме само няколко продукти на пазара, но в Rovio бяха на мнение, че мислим в малък мащаб“.

Когато Lappset се обръща към Rovio, компанията тъкмо се опитва да намери начин да расте във времена, когато много общини и други купувачи на оборудване за детски площадки свиват разходите си. Конкурентите уволняват служители, но Лааконен трябваше да спази обещанието си да запази компанията на курса към възхода.

Мика Илмола, мениджър по външната търговия в малката финландска компания за напитки Olvi Oly, е летял в самолет, когато открива стикер с Angry Birds. Неговата идея: защо Olvi да не направи безалкохолна напитка Angry Birds?

Днес компанията произвежда четири вкуса под марката Angry Birds: Tropic, Paradise, Lagoon и Comet. Газираните напитки, които излязоха на пазара през април, се продават по-добре, отколкото всяка друга напитка в 134-годишната история на компанията. 7,5 млн. броя кенчета са били доставени за осем месеца - около една четвърт от общото производство на безалкохолни напитки.

Rovio позволи на Илмола да разшири дейността си на нови пазари. „В момента съхраняваме 100 000 литра от безалкохолните напитки Angry Birds в контейнери в пристанището на Мелбърн (Австралия)". Компанията има планове за навлизане на пазарите в Русия, Скандинавия и балтийските държави.

Финландският производител на хранителни продукти Oy Karl Fazer AB също се надява на големия бизнес с птиците. Неговата фабрика за бонбони поставя рекорд с Angry Birds бонбоните за своя юбилей. "Те произвеждат бонбони в Лапеенранта от 125 години насам. Сега ще изнасят за Китай и Япония ", казва Вестербака от Rovio.

И производителят на играчки Lappset е по пътя към растежа. От началото на договора с Rovio компанията е произвела 30 игрални парка Angry Birds – от малка игрална площ пред супермаркета до простиращи се на 10 000 квадратни метра увеселителни паркове в Китай, Холандия и Великобритания. 

„Не може просто да си седим да чакаме положението в Европа да се оправи. Трябва да направим нещо“, казва Лааконен. А компанията му планира за следващата година да изгради над 100 нови парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още