IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия търси кой да управлява активи, конфискувани от мафията

Съдебната система в страната е бавна и често отнетото имущество запада преди намирането на купувач

14:30 | 07.11.12 г.
<p>
	Протест в Неапол срещу мафията в Италия. Снимка: Ройтерс</p>

Протест в Неапол срещу мафията в Италия. Снимка: Ройтерс

Ако да управляваш голям хотел в разгара на финансова криза и свиващ се пазар ви звучи тежка задача, опитайте се да се справите с 14-етажната сграда, конфискувана от мафията.

"Наречете го смелост или може би глупост; не съм сигурен точно защо, но поех тази задача като всяка друга работа", споделя пред Financial Times Луиджи Турчио, назначен от съда за синдик на хотел "San Paolo Palace" в Сицилия.

Заплахите от шефа на местната мафия и фактът, че любовницата му работи в хотела, са само част от трудностите, пред които се изправя Турчио през 19-те години, откакто съдът му възлага да управлява хотела с 283 стаи в Палермо.

Освен всичко останало, му се е налагало и да отстранява служители, които все още докладват на мафиотския бос в затвора, както и да предоговаря споразумения, сключени по-рано с мафията.

Фактът, че Турчио все още ръководи "San Paolo", е показател за бавната работа на италианската съдебна система. Често между момента на конфискуване на актив, принадлежащ на член на организираната престъпност, и окончателната присъда на съда, с която активите се прехвърлят на държавата, минават десетина години.

След това са нужни още много години, за да може държавата да намери купувач, а през това време бизнесът запада, което води до загуба на работни места и социални безредици.

Сред над 1600-те конфискувани бизнеси в Италия има строителни компании, доставчици на здравни услуги, мини, замъци, производители, вили, лозя, хотели и супермаркети; те все още страдат от липса на достъп до кредитиране.

В същото време има недостиг на мениджъри като Турчио с необходимите умения да се справят с някои изключително трудни ситуации.

За да отговорят на търсенето, група бизнес училища и асоциации през тази година дадоха началото на програма за следдипломна квалификация, която предлага практическо обучение за бъдещи мениджъри на фирми, които са били притежавани от мафията.

Курсът, които включва посещения при Турчио в "San Paolo", цели да обучи кадри, които да бъдат назначени из цяла Италия. За петмесечната програма с 63 места са получени 250 кандидатури.

Студентите, сред които има 10 жени, изучават финансовите особености на конфискуваните активи, като например как се развалят договори на мафията с доставчици и откъде да намерят алтернативни източници за финансиране.

До момента нито един от новообучените мениджъри не е нает от правителството, но очакванията са това скоро да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още