IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюро на любовница на Луи XV е топ предложението на търг на Christie's

Очаква се лотът да достигне цена от 4,8 млн. долара по време на търга на аукционната къща в Лондон

17:14 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се прочутото бюро да достигне цена от 4,8 млн. долара по време на търга в Лондон<em>. Снимка: Christie&#39;s</em></p>

Очаква се прочутото бюро да достигне цена от 4,8 млн. долара по време на търга в Лондон. Снимка: Christie's

Бюро, което някога е било притежание на една от любовниците на френския крал Луи XV - Мадам Помпаду, е топ лотът на аукцион на Christie's в Лондон. Очаква се обектът да достигне цена от 4,8 млн. долара, информира Bloomberg, позовавайки се на официално писмо от аукционната къща. 

Търгът ще се състои на 5-и декември. Стойността на всички лотове, които ще бъдат изложени, е над 20 млн. паунда (32 млн. долара).

Самото бюро е с японски произход и е невероятно ценна антика, изработена от дърво и лакирана деликатно.

Собственик на бюрото, както и на останалите артикули на аукциона, е живеещият във Франция бизнесмен Джахангур Риахи, който е с ирански произход.

Аукционните къщи се опитват да разраснат пазара за подобни „изделия“ на изкуството.

„Има голяма разлика между най-добрите предмети на изкуството и тези, които са просто добри“, казва Алан Рубин, директор на дилърската къща за антични мебели Pelham Galleries.

“Има доста хора, които харчат много пари за много луксозни мебели. Но са малко тези, които искат да напълнят дома си с антики“, коментира той.

Името на търга, на който ще бъдат наддавани антични мебели от 18 век, носи името “L’amour n’a pas de prix” (бълг. „Любовта няма цена“, б. ред.).

Самият колекционер Риахи, който разпродава част от личната си френска колекция антики, е известен из средите с усета си и неповторимия си вкус към ценните предмети. Той самият е попълвал колекцията си, като е купувал предмети на големи търгове, организирани от най-престижните заложни къщи.

Това ще е вторият аукцион, на който Christie's излага мебели в стил „Рококо“, принадлежащи на същия ирански колекционер. През 2000 г. къщата успя да събере над 40 млн. долара от продадените лотове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още