IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на цените грози дори луксозните имоти в Лондон

В момента в британската столица се строят нови луксозни жилища с обща площ 2,5 кв. км и цена 38 млрд. паунда

09:45 | 04.09.12 г. 1
<p>
	Интересът на строителите в Лондон все повече се насочва към луксозния сегмент. Снимка: Ройтерс</p>

Интересът на строителите в Лондон все повече се насочва към луксозния сегмент. Снимка: Ройтерс

Британската столица Лондон продължава да изпитва строителен бум в сектора на луксозните имоти. Това заплашва цените с охлаждане и дори срив, предупреждават анализатори, пише Financial Times.

За последната година броят на луксозни жилищни проекти в етап на планиране или в строеж в Лондон е нараснал с над две-трети, като на пазара до 2021 г. се очаква да излязат 15 500 апартамента.

Това се случва въпреки стагнацията в други части на Великобритания.

Ако бъдат завършени, жилищата в строеж в Лондон ще покрият територия, равняваща се на Олимпийския парк в Стратфорд, чиято площ е 2,5 кв. км, сочат изчисления на строителната консултантска фирма EC Harris. Пазарната им стойност ще бъде 38 млрд. паунда.

Огромният брой на проекти в етап на планиране е отражение на силното търсене на скъпи жилища в Лондон. Цените там продължават да нарастват поради силния инвеститорски интерес от чужбина, предизвикан от желание да се избяга от несигурните условия на финансовите пазари.

Пазарът на луксозни имоти в Лондон продължава да отчита по-силни резултати от конкурентни градове като Ню Йорк, Париж и Хонконг.

По данни на агенцията за недвижими имоти Knight Frank цените в най-горния сегмент на пазара в британската столица са нараснали с 49% от март 2009 г. насам, като повишението се дължи почти напълно на чуждестранните купувачи.

Този бърз ръст на цените привлича строители, фирми за частен капитал и богати физически лица, които наливат милиарди в осъществяването на луксозни жилищни схеми.

По-голяма активност обаче се наблюдава в по-малкия сегмент на пазара, където инвеститорите трансформират бизнес имоти в луксозни блокове с апартаменти. Например Джон Кодуел, предприемач и основател на Phones 4u, миналата година плати 150 млн. паунда за многоетажен паркинг в Мейфеър, като планира да превърне мястото в сграда с 24 апартамента за живеене.

"Луксозните жилища в Лондон продължават да са като магнит за глобалните инвестиции, като предлагат на добре организираните и финансирани строители и инвеститори ясни възможности за добра възвръщаемост", твърди Марк Фармер от EC Harris.

За разлика от предишни бумове в имотния сектор обаче по-голямата част от парите, влизащи в сектора в момента, са от дългосрочни инвеститори, като пенсионни фондове например, които разчитат на стабилни приходи.

Според Тони Пиджли от най-голямата строителна фирма в Лондон Berkley Group вече няма значение в коя част на света се намира човек, за да може да си купи жилище в Лондон.

Друга причина, която кара купувачите да предпочитат британската столица пред други големи градове, е прозрачността на собствеността там. "Ако купиш нещо тук, ти ставаш негов собственик  и никой не може да ти го отнеме", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Ако купиш нещо тук, ти ставаш негов собственик и никой не може да ти го отнеме"--------------------------Даже и ако не му плащаш данъците ли? Щото иначе, даже и в България, как става нежеланото отнемане (изключая измамите, които не вярвам да не се случват и в Лондон)??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още