IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борусия Дортмунд отчита рекордни приходи

За периода юли 2011 - юни 2012 печалбата на футболния клуб се увеличава почти четирикратно до 34,3 млн. евро

17:17 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BVB е успешен както на терена, така и извън него. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BVB е успешен както на терена, така и извън него. Снимка: Ройтерс

Благодарение на защитата на шампионската си титла и спечелването на купата на Германия футболният клуб Борусия Дортмунд (BVB) може да отпразнува и рекордни печалби. Приходите от Шампионската лига и печелившите трансфери на играчи също са допринесли положително, заяви богатият на традиции клуб в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Приходите на BVB скачат за периода юли 2011 до юни 2012 г. до 191,2 млн. евро, спрямо 136,4 млн. евро година по-рано. Печалбата се увеличава почти четирикратно до 34,3 млн. евро – през миналата година тя е била в размер на 9,5 млн. евро. Така изминалият сезон се превръща в най-успешният в 103-годишна история на клуба.

Резултатите се приеха добре и на борсата – акциите на BVB се повишиха с 4% до 2,62 евро ден преди началото на новия сезон и мача срещу Вердер Бремен. Все пак книжата, които според анализаторите са привлекателни само за хард феновете, са далеч от цената им от 11 евро при излизането на клуба на борсата.

Допълнителните приходи жълто-четните дължат основно на продажбите на телевизионни права, които са се удвоили до близо 60,4 млн. евро. Борещият се до преди години срещу фалита клуб с треньор Юрген Клоп намали дълга си с 15,5 млн. евро до 40,6 млн. евро. Разходите за персонал се увеличават със 17 млн. евро до 74,5 милиона евро.

Нито един друг отбор от Бундеслигата не е листнат в момента на борсата. Но растящите приходи от телевизионните права в повечето европейски топ първенства правят клубовете в момента интересни за инвеститорите.

Така например преди дни легендата-инвеститор Джордж Сорос придоби акции в рекордния носител на титли от Висшата лига Манчестър Юнайтед. Преди това обаче IPO-то на отбора не бе толкова успешно, въпреки че се превърна в най-голямото първично публично предлагане на спортен клуб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още