IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да живееш на върха

Все повече набират популярност луксозните жилища в небостъргачи

13:27 | 17.08.12 г. 1
<p>
	Недовършеният небостъргач The Shard в Лондон, където един от апартаментите се продава за 50 млн. паунда.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Недовършеният небостъргач The Shard в Лондон, където един от апартаментите се продава за 50 млн. паунда. Снимка: Ройтерс

Пазарът на луксозни имоти вече достига нови висоти. Строителите по целия свят издигат супер-небостъргачи и продават апартаменти с невероятни гледки за огромни суми, пише The Wall Street Journal.

Новите небостъргачи се издигат все по-нависоко - както по физическа височина, така и по цени. Освен че променят хоризонтите на емблематични градове, най-високите нови жилищни сгради ще се издигат на височини от по над 90 етажа и ще предлагат апартаменти на цени, достигащи 100 млн. долара.

Най-високата подобна сграда в Ню Йорк в момента е висока 265 метра и се намира във финансовата част на града. Архитектът й е Франк Гери. Първите обитатели на 76-етажния небостъргач се нанесоха в него миналата година. Много скоро обаче той ще бъде засенчен от още по-висока сграда, която се строи в Мидтаун - тя ще има 90 етажа и ще е висока над 300 метра.

В миналото много от най-високите сгради в света бяха строени за офиси във времена, в които хората не бяха свикнали да живеят толкова нависоко и предпочитаха да обитават предградията.

Изключително високите жилищни сгради започнаха да набират популярност преди 10-15 години, посочва Тимъти Джонсън, председател на американския съвет по жилищно строителство. Хората от средната и висшата класа отново се запътиха към централните части на градовете, а строителите побързаха да намерят начин да увеличат доходите си от първокласни имоти, които започнаха да стават все по-оскъдни на брой и все по-скъпи.

Това явление замря закратко след терористичното нападание на 11 септември, когато някои купувачи бяха отблъснати от идеята да живеят в сграда, открояваща се на градския хоризонт. Само шест месеца след атаката на Световния търговски център в Ню Йорк обаче търсенето се съживи, а по време на строителния бум, който последва, десетки нови високи жилищни сгради изникнаха в много американски градове.

Последвалият срив на жилищния пазар и кредитната криза спряха строителството и оставиха много сгради празни. Напоследък обаче цените на луксозните имоти се стабилизират, а притокът на чуждестранни купувачи започна да поглъща натрупаните запаси.

Сега високото строителство отново е на мода, като все повече небостъргачи включват и жилищни пространства, които се рекламират пред заможни чужденци, най-вече китайци.

Скоро в Тел Авив ще бъде открит 37-етажната жилищна сграда Meier-on-Rothschild, която ще бъде най-високата в града. Един от апартаментите в нея се продава за 50 млн. долара.

Мезонет в Shard, най-високата сграда в Лондон, която се очаква да бъде почти завършена до края на тази година, ще бъде пуснат на пазара за около 50 млн. паунда. Princess Tower в Дубай пък неотдавна бе обявена за най-високата жилищна сграда.

Да живееш на височина от 300 метра си има и недостатъци. Външните тераси в общи линии са невъзможни над 40-ия или 50-ия етаж заради вятъра. Въпреки че повечето нови сгради са със стъклени стени, за да не пречат на гледката, на по-високите етажи прозорците се отварят само частично.

Експерти твърдят, че макар че цените се покачват с всеки следващ етаж, гледките са съвсем малко по-добри след известна височина в зависимост от това колко високи са съседните сгради. В облачни дни гледката може съвсем да се загуби.

Освен това колкото по-висока е сградата, толкова повече тя се люлее към върха, когато има силни ветрове и бури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
все пак има нещо неустоимо секси в това да живееш на 89-ият етаж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още