IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заради кризата търговията в Рим замира

Очакват затварянето на поне 2 500 магазина в италианската столица през тази година

14:35 | 14.08.12 г.
<p>
	Уличен търговец на чадъри, Снимка: Ройтерс</p>

Уличен търговец на чадъри, Снимка: Ройтерс

"В траур"

"Търговската общност в Рим е в траур", писа вестник "Република", след като Lina Rocchi (облекло и аксесоари) затвори бутика си, оставяйки на вратата следното прощално послание "80 години, три поколения, една история приключва, благодарим на хилядите си клиенти, които имаха доверие в нас".

"Тези бутици прекратиха бизнеса си тук, но ще отворят отново другаде", казва Марко Меняджи в опит да смекчи краските. Той все още ръководи магазин за качествени ризи "Made in Italy" на улица "Кампо Марцио".

Президентът на Confesercenti е по-разтревожен. "В Рим вече 1500 магазина сложиха ключа под вратата от началото на 2012 година, а броят им би могъл да достигне 2500 до края на годината", с безпокойство посочва Валтер Джаммария.

"Това е огромна цифра, малките магазини, които бяха част от историята на Италия, изчезват едно по едно", разпалено казва той, хвърляйки вината за това върху рецесията, засиления данъчен натиск и най-вече върху IMU - общинския поземлен данък, който бе върнат от премиера Марио Монти - и конкуренцията на големите търговски центрове.

"Все повече и повече предприемачи са принудени да продават второто си жилище, за да могат да запазят бизнеса си", коментира представителят на търговците.

На номер 9 на "Виа Лучина" витрината на часовникарското ателие е пример за тази тенденция. На флуоресцентна табела "Продава се" можем да прочетем описанието на вила в Черветери (на крайбрежието северно от Рим), с която заинтересованите се приканват да получат повече информация от управителите на бутика.

"Кризата не излиза в отпуск", пишат вестниците, а асоциацията на хотелиерите Federalberghi посочва, че 30% от италианците това лято няма да почиват.

"Времето на големите ваканции свърши, хората вече не заминават на почивка за 20 дни или за един месец през август, както бе преди", посочва Валтер Джаммария. "Хората се организират за един или два дни до морето, за уикенда в околностите на Рим и се връщат на работа в понеделник".

Тенденция, която цифрите потвърждават. Според проучване на Confcommercio "поради икономическата криза" през седмицата от 15 август 80% от супермаркетите и ресторантите и повече от половината барове ще останат отворени в цялата страната, което е рязко увеличение спрямо броя им през миналото лято.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още